Hírek

PMSz Tonik - Az alfahím szuperhős és a vudu nyúl: egy csapatépítő történet

2024. június 27.

Egy korábbi projektem indulásakor összeültem az újonnan kijelölt csapattagokkal, és jó PM-ként elmondtam nekik, hogy mindent is megteszek a csapat sikeréért, szóval sorolják, mire lesz hozzá szükségünk. A szokásos projektmenedzsment (bármiislegyenaz) feladatokon túl két különleges, nem tankönyvi kéréssel álltak elő:

  1. Az első egyfajta vudu védőpajzs volt, amellyel ellenségeikre átkot lehet vetni. A csapattagok azt szerették volna, ha valamilyen misztikus módon varázsolhatnánk, szükség esetén megvédve magunkat (Jófejek, nem? Támadóvarázslat nem volt igény!). Bár klasszikus waterfall projektünk volt, ez a kis közös titok segített igazán összetartó törzzsé válni idővel. Mivel a Corvinuson nem volt mágia szakirány, kineveztem védőszentnek egy rendkívül ronda, kötött nyulat, amelynek a szája X-ként volt összevarrva: Morci, a rettegett vérnyúl. Hátborzongató, ugye? Sebaj, a csapatot összekovácsolta!
  2. A második kérés már komolyabb kihívást jelentett. A csapat szeretett volna leigazolni egy igazi hírességet, egy macsó szuperhőst. Az egyelemű shortlist Jason Momoa nevét tartalmazta, őt választhattam szabadon. Mivel a specifikáció nem részletezte, hogy élő vagy holt, emberi vagy papírmasé formában kell-e teljesíteni a feladatot, úgy döntöttem, hogy mini LEGO akciófigurákkal teljesítem a kívánságot. Nem sokkal később már mindannyiunk asztalán ott díszelgett tehát egy apró Aquaman, és a csapat valóban együtt nevetve, saját eredettörténettel vágott neki a közös kihívásnak.

Ezek apró dolgok, mégis meglepően erős kapcsolatokat építhetnek, és emlékeztethetnek nehezebb időkben is, hogy mi egy igazi csapat vagyunk. A LEGO figurák és a ronda nyúl nem csak porfogók voltak az asztalon; jelképek is egyben. Jelképezik a kreativitást, a humorérzéket, és azt, hogy a csapatmunka nem csak a munkáról szól, hanem az összetartozásról is.

A csapatépítés pedig nem csak a nagy gesztusokról: néha egy apró, de személyre szabott ajándék, mint egy pici műanyag figura, vagy egy humoros kabala, sokkal többet jelenthet, mint bármilyen hivatalos csapatépítő program. A siker kulcsa gyakran a közös nevetésben és az egymásra való odafigyelésben rejlik.

       Nedeczky László
Senior Project Manager, PMP

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!