Belépés
Amióta néhány éve a fejemet projektmenedzsmentre adtam, gyakran azon kapom magam, hogy a projektmenedzsmentet kényszeresen összevetem az élet egyéb területeivel; talán azért, hogy analógiákat, „jó gyakorlatokat”, megerősítéseket találjak, amelyek ebben a viszonylag új szakmámban segítenek.
Mostanában meghatározó élményem a boriskola, ahova borkedvelő barátaim buzdítására iratkoztam be. Így adódik, hogy a borozás művészete és tudománya (merthogy ez bizony mindkettő) is arra inspirál, hogy keressem a párhuzamokat. E hét elején volt az első vizsgánk (még nincs eredményem, de tartok tőle, hogy nem brillíroztam 🙂 ). A tanfolyam, a vizsgára-készülés és maga a vizsga felszínre hozott bennem néhány gondolatot, amit most megosztok veletek:
1. A terroir és a vállalati kultúra
A 'terroir', egy francia kifejezés, amely a borszőlő természetes környezetére utal, beleértve a talajt, az éghajlatot és a domborzati viszonyokat. Ez befolyásolja a bor minőségét és karakterét, egyedi identitást és ízt adva neki. Hasonlóképpen, ahogyan a vállalati kultúra - az értékek, meggyőződések és gyakorlatok összessége - alapvetően befolyásolja egy projekt sikerét. Mint projektvezető, felismerem, hogy a pozitív és befogadó légkör, világos és tiszteletteljes kommunikáció, valamint a jó munka elismerése létfontosságú a projekt terroir-jának alakításában.
2. A vakkóstolás és a projektmenedzsment
A vakkóstolás során a borokat megjelenésük, illatuk és ízük alapján azonosítjuk, ami komoly kihívást jelent az önbizalomra (legalábbis az enyémre), a memóriára és a nyomás alatti döntéshozatalra. Bevallom, hogy ez a rész ment a legrosszabbul a vizsgámon. Ez a tapasztalat rávilágított arra, hogy a vakkóstolásban való kiválósághoz elengedhetetlen az alázat, a gyakorlat (és a rendíthetetlen gyakorlás 🙂 ), a folyamatos tanulás. Hasonlóképpen, a projektmenedzsment is gyakorlatot igényel. Hiába tanuljuk meg az elméletet és szerzünk projektmenedzser végzettséget, semmi sem helyettesítheti a sok év alatt megszerezhető gyakorlati tapasztalatot.
A projektmenedzsmentben, akárcsak a vakkóstolásban, fontos, hogy készségeinket folyamatosan fejlesszük, új dolgokat tanuljunk, és alkalmazkodjunk a változó körülményekhez. A vakkóstolás azt erősítette meg bennem, hogy nem csak az a fontos, hogy mindig igazam legyen (eltaláljam az adott bor fajtáját, termőhelyét), hanem az is, hogy kíváncsi és alázatos maradjak a tanulás folyamatában. Ez a hozzáállás a projektmenedzsmentben is kulcsfontosságú, ahol a folyamatos fejlődés és a tapasztalatokból való tanulás lehetővé teszi, hogy jobb vezetővé váljunk.
3. Az elmélet, a szorgalom és a „storytelling”
Az elmélet, a borászati tudás alapja, elengedhetetlen a bor sokszínűségének és összetettségének megértéséhez. Hasonlóan, a projektmenedzsmentben is fontos az elméleti tudás és a szorgalmas munka. Egyensúlyt kell teremteni az elmélet és a gyakorlat között, és az elméletet érdekesebbé és relevánsabbá kell tenni, valós példákhoz, történetekhez és tapasztalatokhoz kapcsolva. A Tanár úr a suliban folyamatosan sziporkázik, érdekes és szórakoztató sztorikat mesél a bor világából. Azt hiszem, hogy enélkül (legalábbis számomra), teljesen érdektelen lenne az elméleti háttér. Ugyanígy vallom, hogy a projektmenedzsment is száraz és élvezhetetlen lenne színes történetek megélése és mesélése nélkül.
4. A borok keverése és a csapatmunka
Ahogy a borászok különböző szőlőfajtákat kevernek a tökéletes bor elkészítéséhez, a projektmenedzser is különböző szakértelmű, tapasztalatú embereket hoz össze a csapatban. A különböző elemek harmonikus összehangolása mindkét esetben kulcsfontosságú a sikerhez. Érdemes és el is kell gondolkozni azon, hogy a mi „cuvee”-nk (vagy ahogy most tanultam „házasításunk” 🙂 ) a megfelelő-e a sikeres projekt végrehajtásához.
5. Az időzítés fontossága
A borászatban az időzítés létfontosságú, legyen szó a szüretről, az erjesztésről vagy a palackozásról. A projektmenedzsmentben is kulcsfontosságú az időzítés a határidők betartása és a projekt fázisainak megfelelő ütemezése szempontjából.
6. A minőség és a részletek figyelése
A kiváló bor elkészítése nem csupán a részletekre irányuló aprólékos figyelemről szó, hanem a türelemről, a kísérletezésről és a kreativitásról is. Egy jó borász nem fél új módszereket és eljárásokat kipróbálni, évről évre finomítja technikáit, és kitartóan törekszik a tökéletességre. Ez a folyamat hasonlít a sikeres projektmenedzsmentre, ahol a minőségi eredmények elérése érdekében folyamatosan figyelemmel kell kísérni és finomítani a folyamatokat.
A projektmenedzsmentben, akárcsak a borászatban, a kreativitás és a hajlandóság az újításra alapvető jelentőségű. A projektvezetőnek nyitottnak kell lennie az új ötletekre és módszerekre, készen állva arra, hogy kísérletezzen és tanuljon az eredményekből. Ez a hozzáállás segít abban, hogy folyamatosan javuljunk, alkalmazkodjunk a változó körülményekhez és elősegítsük csapataink fejlődését. A türelem, a kísérletezési kedv és a kitartás kombinációja nélkülözhetetlen a kiváló eredmények eléréséhez mind a borászatban, mind a projektmenedzsmentben.
7. Az érlelés varázsa és a projekt életciklusa
Gondoljunk csak a bor érlelésének csodálatos folyamatára, amely olyan, mint egy varázslatos utazás az időben! Ez a folyamat, amely időt, türelmet és a környezeti feltételek gondos kezelését igényli, meglepően hasonlít a projekt életciklusára. Ahogy a borászok lelkesen figyelik a bor érlelését, izgatottan várva, hogy mikor lesz tökéletes az íze a palackozáshoz, úgy a projektmenedzserek is izgalommal kísérik figyelemmel a projekt minden szakaszát, biztosítva, hogy minden lépés a megfelelő időben és a megfelelő módon történjen. Mindkét esetben a türelem és a részletekre való odafigyelés elengedhetetlen a kívánatos végeredmény eléréséhez.
A borászatban, akárcsak a komplex projektek menedzsmentjében, nem mindig látható előre a végeredmény, de ez csak növeli a várakozás izgalmát! Abban bízhatunk, hogy ha mi és a projektcsapat beleadunk mindent, a tudásunk legjavát, akkor annak meglesz a gyümölcse. Ebben a folyamatban a projektcsapat is úgy érik, mint a jó bor. Ahogy a borászok és a szőlőszemek időt töltenek együtt, úgy a projektcsapat tagjai is, egyre jobban megismerve egymást, megtanulva, hogyan dolgozzanak együtt hatékonyan. Ahogy a bor érlelődik, úgy válik a projektcsapat is egyre összetartóbbá és hatékonyabbá, képessé arra, hogy kiváló eredményeket érjen el, és közben élvezze a közös utazást.
8. A szüreti ünnep és a projektzáró buli
Gondoljunk csak a borászat szüreti időszakára, amely igazi ünneplés a szőlőszemek betakarításának örömére! Ez az időszak a borászok számára nem csupán a kemény munka gyümölcsének betakarítását jelenti, hanem egyben a szüreti bál izgalmát is, ahol megoszthatják egymással az év során szerzett tapasztalataikat és persze közösen ünnepelhetnek végre. Hasonlóan, a projekt zárása is egyfajta ünnep a projekttagok számára: itt van az ideje, hogy visszatekintsenek a projekt kalandjaira, megünnepeljék a csapat erőfeszítéseit, és persze, hogy "lessons learned"-ökön keresztül megosszák egymással a tanulságokat.
Ez a fázis nem csak a projekt lezárását jelenti, hanem alkalmat ad a projekt záróbulira is, ahol a csapat tagjai együtt ünnepelhetik a közös sikereket. Akárcsak a szüreti bál, a projekt záróbuli is lehetőséget teremt a kikapcsolódásra, és arra, hogy a csapat tagjai még közelebb kerüljenek egymáshoz. Ezek az ünnepek nem csak a munka befejezését jelzik, hanem a csapat összetartásának, a közös erőfeszítések elismerésének és a jövőbeli projektek iránti izgalomnak a megtestesülései is egyben.
A borászati iskola és a projektmenedzsment két látszólag egymástól független terület, de több közös vonásuk van, mint gondolnánk. Mindkettő olyan tudományág, amely szenvedélyt, elkötelezettséget és kíváncsiságot igényel. Mindkettő olyan terület, amely végtelen lehetőséget kínál a tanulásra és a fejlődésre. Mindkettő olyan terület, amely kihívás elé állítja az érzékeinket, az elménket és az érzelmeinket.
Borkedvelőként és projektmenedzserként hálás vagyok a lehetőségért, hogy mindkét világot felfedezhetem, és megoszthatom veletek a gondolataimat ezekről. Remélem, hogy a rövid blogbejegyzés arra inspirál benneteket, hogy kipróbáljatok néhány új bort a projektmenedzsment fáradtságos munkáját követően. Egészségünkre!
Sárvári Marianna
2021. év Év projektmenedzsere győztese
2022. év IPMA világverseny I. helyezett