Rendezvények

PMSZ Pénzintézeti Tagozat Klubnap 2020. május

Digitálisan igénybe vehető pénzügyi szolgáltatások – hol a határ?

Időpont: 2020. május 11. 17:00 - 18:30
Helyszín: Online ( Microsoft Teams-en keresztül )
Előadó: Szombati Anikó, Fáykiss Péter

Az MNB nemrég megjelent FinTech és digitalizációs jelentésében ismertetett eredmények szerint a bankoknál alapvetően a számlanyitás és a személyi hitel-igénylés azok a területek, melyek jelenleg vagy a közeljövőben teljesen online elérhetőek lesznek. Kérdés, hogy léteznek-e akár üzleti akár szabályozói akadályai annak, hogy egyéb hiteltermékek vagy például a befektetési szolgáltatások értékesítése egyre nagyobb mértékben az online térbe helyeződjön? Mi erről az MNB véleménye? Erről szól Szombati Anikónak, az MNB digitalizációért és Fintech szektor fejlesztéséért felelős ügyvezető igazgatójának az előadása.

Magyarországon a biztosítási szektor messze a többi pénzügyi szolgáltató előtt járva már több, mint egy évtizede kínál online termékeket. Mindemellett akár a személyre szabott ajánlatok eljuttatásában, akár a kárigények rendezésében, illetve a belső intézményi folyamatokat illetően is lehet még tér a fejlődésre ebben a szektorban is. Vannak-e itt szabályozási ellenösztönzők, és melyek a leginkább előremutató kezdeményezések? Ezeket a témákat tekinti át előadásában Fáykiss Péter, az MNB Digitalizációs igazgatóságának vezetője.

Előadók:

Szombati Anikó

ügyvezető igazgató, MNB Digitalizációért és FinTech fejlesztésért felelős ügyvezető igazgatóság

Szombati Anikó a Magyar Nemzeti Bank digitalizációért és FinTech fejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója, Chief Digital Officer, a Pénzügyi Stabilitási Tanács tagja. Fő feladata a hazai pénzügyi rendszer digitális transzformációjának elősegítése a tradicionális intézmények hatékonyságát és versenyképességét növelő innovatív megoldások adaptálásának támogatásával. Az irányítása alatt levő terület emellett a hazai FinTech ökoszisztéma fejlesztésével, az új technológiák beveze-tését és biztonságos alkalmazását lehetővé tevő szabályozói javaslatok megfogalmazásával segíti elő a digitalizáció térnyerését.

Fáykiss Péter

igazgató, MNB Digitalizációs igazgatóság

2009-ben végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen. Az egyetemi évek alatt 2007-2008 között dolgozott az IFUA Horváth & Partners nemzetközi tanácsadó cég pénzügyi intézményekkel foglalkozó területén, majd 2008 második felében külföldön végezte külföldi szakmai gyakorlatát szintén pénzügyi területen. 2009-től a Magyar Nemzeti Bank munkatársa, ahol részt vett a Bázel III szabályozói javaslatcsomag európai implementációjának (CRR/CRD IV) hazai hatásait elemző csapat munkájában. 2013-ban a Nemzetgazdasági Minisztérium Pénzügyi Szabályozási főosztályának főosztályvezető helyettese lett, ahol főként a CRD IV európai szabályozáscsomag hazai implementációjáért és az új hitelintézeti törvény előkészítéséért felelt. 2014-től a jegybank Makroprudenciális politika főosztályának vezetője, ahol a hazai széleskörű makroprudenciális eszköztár (adósságfék szabályok, anticiklikus tőkepuffer, rendszerszinten jelentős intézmények tőkepuffere, makroprudenciális finanszírozási előírások, stb.) kialakítását és bevezetését koordinálta. 2017-től igazgató az MNB Makroprudenciális területén, 2019-től pedig az MNB új Digitalizációs igazgatóságát vezeti. 2009-től rendszeres előadó különböző szakmai fórumokon, illetve egyetemi és szakkollégiumi kurzusokon.

Részvételi díj:

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

A jelentkezők számára a rendezvényt megelőző nap elküldjük a csatlakozás linkjét (későbbi jelentkezés esetén a linket az előadás előtt egy órával ismételten elküldjük a jelentkezőknek).

  • Microsoft Teams-en keresztülMicrosoft Teams-en keresztül