PMSZ rendezvények
Egyéb rendezvények

RENDEZVÉNYEK

PMSZ Innovációs Tagozat - 2023. november

Fókuszterületi eszmecserék - Összefogás és innováció az egészséges életért

Időpont: 2023. november 30. 13:30 - 16:30
Helyszín: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal ( 1077 Budapest Kéthly Anna tér 1., 2. emelet 261. konferenciaterem )
Előadó: Bódis László, Kiss Ádám, Orbán Gábor, ifj. Duda Ernő, Katona Zsolt István, Dr. Kristóf Péter, Dr. Szabados Zsuzsa, Farkas József, Boros Áron

Az egészséges életet segítő kutatások, fejlesztések és innovációk támogatása kiemelt fókuszterület mind a hazai, mind az európai pályázati források elosztásában. Magyarország kompetenciái hagyományosan erősek ezen a területen. Hogyan, milyen eszközökkel ösztönzi az állam és a szakpolitika a szektor szereplőinek további eredményeit, legyen szó vállalkozásokról, kutatóintézményekről vagy egyetemi-ipari együttműködésekről? Milyen lehetőségeket kínál ma a hazai és a nemzetközi pályázati környezet, és milyen út vezet a pályázók sikereihez, amelyek új és még újabb megoldások kifejlesztésével a társadalom egészének hasznára válnak? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és a Magyar Projektmenedzsment Szövetség által közösen szervezett szakmai konferencia. 

A konferencia programja:

 • 13:30-14:00 Érkezés, regisztráció
 • 14:00 – 14:20   Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára
 • 14:20 – 14:40   Kiss Ádám, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke
 • 14:40 – 15:00   Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója
 • 15:00 – 15:20   Kávészünet
 • 15:20 – 16:20   Kerekasztal-beszélgetés a közönség interaktív bevonásával 
  Lehetőségek elemzése, jó gyakorlatok, pályázói, értékelői tapasztalatok megosztása
  Résztvevők:
  • ifj. Duda Ernő, CEO, Medipredict
  • Katona Zsolt, a Solus Capital vezérigazgatója
  • Dr. Kristóf Péter, a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke 
  • Dr. Szabados Zsuzsa, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vállalati innovációs elnökhelyettese
  • Farkas József, a Sanatmetal Kft. nemzetközi nagyvállalat tulajdonos ügyvezetője
  Moderál: Boros Áron, a Magyar Projektmenedzsment Szövetség elnökhelyettese

   

 Témák:

 1. A medtech projektek menedzsmentjében melyek a legnagyobb kihívások?
 2. A medtech terület fejlődése érdekében milyen hazai vagy külföldi követendő példát, vagy gyakorlatot látnak, illetve mit javasolnak követni?  
 3. Milyen alszegmensekben látnak üzleti fantáziát?
 4. Az államnak milyen szerepe van, vagy kellene, hogy legyen a fejlesztések támogatásában?
 5. Milyen szerepe van a piac fejlesztésében a nagyvállalatoknak, illetve mit tehetnek a KKV-k a medtech területen?
 6. Hol vannak akadályok vagy veszélyek a piac fejlődése tekintetében?
 7. Mi a nemzetközi piac szerepe, hogy lehet külföldi piacot szerezni (mik a nehézségek, vannak követhető jó példák)?
 8. Milyen finanszírozási formákat látnának szívesen (tőke, hitel, állami támogatás)

 

 

Előadók:

Bódis László

innovációért felelős helyettes államtitkár; Kulturális és Innovációs Minisztérium

Bódis László diplomáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, nemzetközi gazdálkodás alapszakán szerezte. Tanulmányait ugyanezen egyetemen folytatta pénzügy mesterszakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskolájában végzi doktori képzését.
Pályafutását 2015-ben a Századvég Politikai Iskola Alapítványnál kezdte, ahol 2018-ig dolgozott kutatóként. 2017-2018 között a Neumann János Egyetem tudományos munkatársa volt.
2018-2019 között az Innovációs és Technológiai Minisztérium, Gazdaságstratégiáért és Szabályozásért Felelős Államtitkárság tanácsadója volt, majd 2019-2022-ig kabinetfőnök (Államtitkári Kabinet).
2022-től a Kulturális és Innovációs Minisztérium, innovációért felelős helyettes államtitkára.

Kiss Ádám

elnök, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

Szakmai pályáját befektetési bankárként kezdte, 1998 és 2006 között a CA IB Tőkepiaci Tanácsadó Rt. igazgatóhelyettese, majd igazgatósági tagja volt. 2001-ben fél évet Londonban dolgozott a CA IB energetikai csapatában.
2006-ban vezérigazgató-helyettesként csatlakozott a budapesti közüzemek számára komplex számlázási szolgáltatást végző Díjbeszedő Holding Zrt-hez. 2006-2010 között a DBH stratégiai és üzletfejlesztési vezérigazgató-helyetteseként irányította a teljes Díjbeszedő Csoport stratégiai terveinek kidolgozását és azok projekt szintű megvalósítását. 2010-2017 között a társaság legnagyobb leányvállalatának, a Díjbeszedő Faktorháznak (DBF) volt a vezérigazgatója. 2017-2022 között pénzügyi befektetőként szerzett kisebbségi tulajdonrészt informatikai és fintech társaságokban.
2022-től a Kulturális és Innovációs Minisztériumban dolgozik miniszteri főtanácsadóként.
2023. március 7-étől áll a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal élén. A Kulturális és Innovációs Minisztérium szakmai irányításával a Hivatal elnökeként részt vesz a magyar innovációs rendszer megújításának munkájában, az ökoszisztéma fejlesztését érintő pályázatok, programok, kutatások, stratégiai anyagok kidolgozásában, koordinálja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap forrásainak felhasználását.

Orbán Gábor

vezérigazgató; Richter Gedeon Nyrt.

2017. november 1-től a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója. Karrierjét a Magyar Nemzeti Bank és az Európai Központi Bank közgazdászaként kezdte, később az Aegon Befektetési Alapkezelő portfólió-menedzsereként és kötvényüzletág-vezetőjeként dolgozott. Két és fél éven keresztül a Nemzetgazdasági Minisztérium adó-és pénzügyekért felelős államtitkára volt, majd 2015. szeptembertől a Rothschild párizsi bankjánál dolgozott. 
2021. augusztusától a Semmelweis Egyetem, Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzési Alapítványának az elnöke. 
 

ifj. Duda Ernő

CEO, Medipredict

Duda Ernő vállalkozó és befektető, több mint két tucat cég alapításában vagy társalapításában vett részt. Ő alapította a legnagyobb magyar biotechnológiai vállalatot, a Solvo Biotechnológiai Zrt-t. Továbbá alapítója és elnöke a Magyar Biotechnológiai Szövetségnek és a Medipredict cégnek, amely a személyre szabott betegségmegelőzés és előrejelzés területén működik. Több mint 20 startup befektetője, valamint az élettudományok / medtech / AI / blockchain területeken a korai stádiumú vállalatokra összpontosít. 2003 óta címzetes docense a Szegedi Tudományegyetemnek, ahol biotechnológiát és vállalkozói ismereteket oktat, illetve előadásokat tart az Aquincumi Műszaki Intézetben. A Szikra nevű szegedi iskola alapítója. Ez az iskola egy praktikus és élményközpontú nonprofit intézmény, célja pedig a világszínvonalú általános és középiskolai oktatás.

Katona Zsolt István

vezérigazgató; Solus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.

2019 óta vezeti a Solus Capital Zrt-t; azóta két kockázati tőkealapon keresztül mintegy 50 hazai start-up finanszírozási tranzakciót zárt közel 20 mrdFt értékben. Korábban az MFB Invest és a Hiventures vezetése révén foglalkozott állami kockázatitőke-befektetésekkel, illetve 2012-től közel négy éven keresztül volt a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója. Pályáját befektetési banki területen kezdte, elsősorban a holland ING Bank magyarországi leányvállalatának vezetőjeként.

Dr. Kristóf Péter

alelnök; Magyar Innovációs Szövetség

Többszörös díjnyertes innovációs szakértő, startup alapító, a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány felügyelőbizottsági tagja, az Informatikai Vezetők Társasága elnöke, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem meghívott oktatója, hazai és nemzetközi konferenciák rendszeres előadója. A globális jelenléttel bíró OpenExO vezető kutatójaként a felforgató innovációk, a gyorsuló technológiai fejlődés és a szervezeti transzformáció kapcsolatát vizsgálja. Tanácsadói tevékenysége fókuszában pedig a digitalizáció, az innovációs ökoszisztémák létrehozása, a kockázati tőkefinanszírozás, valamint az űr- és védelmi szektor fejlesztése állnak.
Tanulmányait a Pécsi Tudományegyetemen, a Hageni Egyetemen és a Gábor Dénes Egyetemen végezte, PhD fokozatát innováció menedzsmentből szerezte a Budapesti Corvinus Egyetemen. Posztgraduális képzéseit a Harvardon (disruptive strategy), az INSEAD-on (leadership) és az EPFL-en (new space economy) folytatta.
Techno-optimistaként töretlenül hisz a tudomány és a technológia pozitív átalakító erejében, nonprofit szakmai tevékenységeivel pedig mindezek érvényesülését segíti és támogatja.
 

Dr. Szabados Zsuzsa

vállalati innovációs elnökhelyettes; Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

2006-ban szerzett jogi diplomát a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, majd tanulmányait posztgraduális képzés keretében a Budapesti Corvinus Egyetemen folytatta jogász-közgazdász szakirányon.
2007 óta foglalkozik támogatáspolitikával, mind támogatói, mind pedig implementációs szempontból megismerve a hazai és uniós forrásokkal kapcsolatos szakpolitikai szabályozás és célkitűzések elméleti és gyakorlati aspektusait. Szakmai pályafutását az uniós források kihelyezésével megbízott MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.-nél kezdte.
2009 óta aktívan részt vesz kkv-k, majd startupok fejlesztését célzó programokban, innovatív projektek megvalósításában, támogatásában. 
2009–2017 között a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Irányító Hatóság feladatkörét ellátó Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél, majd a Nemzetgazdasági Minisztériumban az európai uniós társfinanszírozású kutatás-fejlesztési projektek teljes körű tervezésével, koordinálásával és a végrehajtásukhoz kapcsolódó irányítási feladatok ellátásával foglalkozott. 2017-től a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetőjeként, majd ügyvezető-helyetteseként, a digitalizációhoz, a zöld átálláshoz és az adatvagyonhoz kapcsolódó feladatokat látott el. Szakmai irányítása mellett zajlott egyebek között a Közép-Magyarország régión kívüli startup-ökoszisztémák fejlesztése és a nagy növekedési potenciállal bíró IKT startup vállalkozások külpiaci megjelenése, valamint az ezt támogató kompetenciák megszerzését célzó INPUT Program. 
2023 májusa óta az NKFI Hivatal vállalati innovációs elnökhelyettese.

Farkas József

tulajdonos ügyvezető, Sanatmetal Kft.

Farkas József a 4F - Családi Bizalmi Vagyonkezelő Kft ügyvezetője, a Sanat Holding Kft CEO-ja, a Sanatmetal Kft. nemzetközi nagyvállalat tulajdonos ügyvezetője, a SM-Dél-Afrika JV társügyvezetője. 
Gépészmérnök, menedzser gazdasági mérnök, 1991 óta az egészségipar, a traumatológiai, ortopédiai és gerincsebészeti implantátum gyártás és nemzetközi kereskedelem aktív résztvevője. 
Gábor Dénes és Jedlik Ányos-Díjas innovatőr, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) alelnöke, a Magyar Egészségipari Gyártók Szövetségének (MEGYSZ) alelnöke, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Kollégiumának tagja, valamint a Bay Hálózat Innovációs Tanácsadó Testület (ITT) tagja. Több éve a minisztériumok mellett működő Vállalkozásfejlesztési Tanács (KIM) tagja (MISZ képviselet). 
Irányításával a Sanatmetal Kft. által elnyert főbb díjak: Minőség Innováció Fődíj (2019), BIG SEE Termek Design Díj (2019), Minőség Innováció EOQ Dij (2019), Informatikai Innovációs Díj (2018), Magyar Forma tervezési Dij (2018), TOP 10 Legérdekesebb Innováció Fődíj és Különdíj (2018), Magyar Innovációs Nagydíj (2014), Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díj (2014), Magyar Termék Nagydíj (2006), Innovációs Díj (2005), Nemzeti Minőségi Díj (2002)
Több szabadalom feltalálója, köztük magyar, EU és USA szabadalom, eredményes projekt megvalósító nemzeti és EU pályázatokon.

Boros Áron

elnökhelyettes, Magyar Projektmenedzsment Szövetség

A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen pénzügy fő-, vállalatértékelés mellék-szakirányon szereztem meg a közgazdász diplomámat és még az egyetemi éveim alatt a tőzsde kereskedői, valamint opciós és határidős piaci vizsgát is letettem a Brókerképző Alapítványnál. Tanulmányaim befejezése a Kaposvári Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskolájában történt, ahol doktori fokozatot szereztem. Tapasztaltomat több hazai kereskedelmi banknál és azok kockázati tőkelalapkezelőinél, illetve tanácsadó cégeinél gyűjtöttem. Treasury ügyletekben, vállalati finanszírozási- és tőkepiaci tanácsadásban, állami támogatási szabályok terén és a zöld finanszírozás/ESG területen számottevő szakértelemmel rendelkezem. Szövetségünk elnökségi tagjaként elsősorban a szervezet finanszírozását támogató megoldások kidolgozásában és tagozati munkájának koordinálásában vállalok szerepet. 

Részvételi díj:

Az elérhető helyek száma limitált, a regisztráció a jelentkezések sorrendjében történik.

A rendezvény a PMSZ tagjainak és együttműködő partnereink tagjainak (kuponkóddal) ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
Tagsággal nem rendelkezőknek a részvételi díj 5000 Ft.

További információk:

Együttműködő parterünk:

 

                

Együttműködő szakmai partnerünk: