PMSZ rendezvények
Egyéb rendezvények

RENDEZVÉNYEK

PMSZ Innovációs Tagozat - 2024. március

Fókuszterületi eszmecserék - Innováció és zöld átállás

Időpont: 2024. március 19. 13:30 - 16:30
Helyszín: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal ( 1077 Budapest Kéthly Anna tér 1., 2. emelet 261. konferenciaterem )
Előadó: Gelencsér András, Bódis László, Márton István, Dr. Schenk Borbála, Kocsis-M. Brigitta, Dr. Szabados Zsuzsa, Dr. Ágoston Csaba, Dr. Juhász Anikó, Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, Vancsó Ambrus, Krzyzewsky Nóra, Boros Áron

A társadalom és a gazdaság zöld átállását, valamint a körforgásos gazdaságot támogató kutatások, fejlesztések és innovációk támogatása kiemelt fókuszterület mind a hazai, mind az európai pályázati források elosztása során. Magyarország számára sok lehetőség és kitörési pont rejlik ebben a szektorban. Hogyan, milyen eszközökkel ösztönzi az állam és a szakpolitika a gazdaság szereplőit a fenntarthatóságot elősegítő, a klímaváltozás sebességét mérséklő innovációkra? Milyen új megoldások érhetők el, amelyek a társadalom egészének hasznára válnak? Milyen lehetőségeket kínál ma a hazai és a nemzetközi pályázati környezet, és milyen út vezet a pályázók sikereihez, amelyek új megoldások kifejlesztésével mindannyiunk hasznára válnak? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és a Magyar Projektmenedzsment Szövetség által közösen szervezett konferencia.

A konferencia előadói: 

 • Gelencsér András, levegőkémikus, akadémikus, a Pannon Egyetem rektora: Mit lehet tenni a 24. órában?  
 • Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára: Az innovációpolitika szerepe a zöld átállás finanszírozásában
 • Márton István, az MVM Future Lab vezérigazgatója: Egy nagyvállalat víziója a zöld gazdaságról
 • Dr. Schenk Borbála, az NKFI Hivatal nemzetközi főosztályvezetője: Nemzetközi pályázatok egy zöldebb, fenntarthatóbb világért

Moderátor:  Kocsis-M. Brigitta műsorvezető, coach.

Kerekasztal-beszélgetés
Téma: Zöld átállás & Innováció – elvárások, igények, remények
Moderátor: Boros Áron, a Magyar Projektmenedzsment Szövetség elnökhelyettese
Résztvevők:

 • Dr. Szabados Zsuzsa vállalati elnökhelyettes, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
 • Dr. Ágoston Csaba elnök, Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége
 • Dr. Juhász Anikó helyettes államtitkár, Agrárminisztérium 
 • Mezőszentgyörgyi Dávid intézetigazgató, MATE, Gödöllő
 • Vancsó Ambrus CEO, Proofminder 
 • Krzyzewsky Nóra, Bonafarm Csoport Minőségirányítási, K+F és Fenntarthatósági igazgató
Előadók:

Gelencsér András

levegőkémikus, akadémikus, a Pannon Egyetem rektora

Gelencsér András levegőkémikus, az MTA levelező tagja, egyetemi tanár, a Pannon Egyetem rektora, a HUN-REN-PE Levegőkémiai Kutatócsoportjának vezetője, az MTA Veszprémi Területi Bizottságának elnöke. Fő kutatási területe a légköri aeroszol részecskék és azok globális éghajlatra gyakorolt hatásának vizsgálata. 97 tudományos közleményére 7200 független hivatkozást kapott, Hirsch-indexe 43. 2004-ben a Springer kiadónál Carbonaceous Aerosol címmel jelent meg monográfiája. Tudományos ismeretterjesztő könyvek (Ábrándok bűvöletében, Füstbe ment bolygó) szerzője, a globális fenntarthatóság és éghajlatváltozás témájában az országos médiák állandó meghívott szakértője.

Bódis László

innovációért felelős helyettes államtitkár; Kulturális és Innovációs Minisztérium

Bódis László diplomáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, nemzetközi gazdálkodás alapszakán szerezte. Tanulmányait ugyanezen egyetemen folytatta pénzügy mesterszakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskolájában végzi doktori képzését.
Pályafutását 2015-ben a Századvég Politikai Iskola Alapítványnál kezdte, ahol 2018-ig dolgozott kutatóként. 2017-2018 között a Neumann János Egyetem tudományos munkatársa volt.
2018-2019 között az Innovációs és Technológiai Minisztérium, Gazdaságstratégiáért és Szabályozásért Felelős Államtitkárság tanácsadója volt, majd 2019-2022-ig kabinetfőnök (Államtitkári Kabinet).
2022-től a Kulturális és Innovációs Minisztérium, innovációért felelős helyettes államtitkára.

Márton István

vezérigazgató, MVM Smart Future Lab Zrt.

Márton István közgazdász, több mint 15 éves pénzügyi, gazdasági tapasztalattal rendelkezik. Pályafutását az Ernst and Young könyvvizsgálójaként kezdte, később a vállalat Tranzakciós Tanácsadó Szolgálatánál dolgozott. Ezt követően csatlakozott a HUPX-hez, ahol a Magyar Energiatőzsde, valamint leányvállalati pénzügyi osztályának vezetéséért felelt. 2016-ban lett az MVM Csoport inkubátorházának, az MVM Smart Future Lab Zrt-nek a pénzügyi igazgatója, ahol a Társaság operatív pénzügyi feladatai miatt a befektetési tevékenységet is vezette, 2018 óta a társaság vezérigazgatója. Emellett szintén 2018 óta az MVM Csoport belső és külső inkubációs programok fejlesztésért felelős vezetője volt, jelenleg az inkubátorház mellett az MVM Csoport innovációs osztályvezetője.

Dr. Schenk Borbála

NKFI Hivatal nemzetközi főosztályvezetője

Kocsis-M. Brigitta

műsorvezető, coach

Akadémiai Újságírói Díjas tudományos műsorvezető, a Novum című heti tudományos magazin szerkesztő-műsorvezetője. Fő területe a természet- és műszaki tudományok, az innovációs és startup szféra. Emellett karrier-, business-, vezetői- és innováció coachinggal foglalkozik; tréningeket tart; rendezvények háziasszonyaként tevékenykedik.

Dr. Szabados Zsuzsa

vállalati innovációs elnökhelyettes; Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

2006-ban szerzett jogi diplomát a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, majd tanulmányait posztgraduális képzés keretében a Budapesti Corvinus Egyetemen folytatta jogász-közgazdász szakirányon.
2007 óta foglalkozik támogatáspolitikával, mind támogatói, mind pedig implementációs szempontból megismerve a hazai és uniós forrásokkal kapcsolatos szakpolitikai szabályozás és célkitűzések elméleti és gyakorlati aspektusait. Szakmai pályafutását az uniós források kihelyezésével megbízott MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.-nél kezdte.
2009 óta aktívan részt vesz kkv-k, majd startupok fejlesztését célzó programokban, innovatív projektek megvalósításában, támogatásában. 
2009–2017 között a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Irányító Hatóság feladatkörét ellátó Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél, majd a Nemzetgazdasági Minisztériumban az európai uniós társfinanszírozású kutatás-fejlesztési projektek teljes körű tervezésével, koordinálásával és a végrehajtásukhoz kapcsolódó irányítási feladatok ellátásával foglalkozott. 2017-től a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetőjeként, majd ügyvezető-helyetteseként, a digitalizációhoz, a zöld átálláshoz és az adatvagyonhoz kapcsolódó feladatokat látott el. Szakmai irányítása mellett zajlott egyebek között a Közép-Magyarország régión kívüli startup-ökoszisztémák fejlesztése és a nagy növekedési potenciállal bíró IKT startup vállalkozások külpiaci megjelenése, valamint az ezt támogató kompetenciák megszerzését célzó INPUT Program. 
2023 májusa óta az NKFI Hivatal vállalati innovációs elnökhelyettese.

Dr. Ágoston Csaba

elnök, KSZGYSZ

Dr. Ágoston Csaba hulladékgazdálkodási és levegőtisztaság-védelmi szakértő, környezetvédelmi analitikus. A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének elnöke. Az Óbudai Egyetem oktatója, emellett cégvezetőként korábban számos sikeres K+F+I projekt projektmenedzsere.

Dr. Juhász Anikó

agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium

Juhász Anikó 2018-tól az Agrárminisztérium helyettes államtitkára. 2015–2017 között az AKI (Agrárgazdasági Kutatóintézet, Budapest) főigazgatója volt. Egyetemi végzettségét a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen (1997) szerezte, PhD fokozatát pedig a Szent István Egyetem Gazdálkodás és Szervezéstudományi doktori iskolájában (2010). Tizenhét éves tapasztalattal rendelkezik az élelmiszer-ellátási láncok és a kapcsolódó szakpolitikai kutatások területén, különös tekintettel a Közös Agrárpolitikára. Az unió kutatási keretprogramok agrárium számára releváns pályázati felhívásai esetében projekt- és programértékelő 2012 óta. Az Európai Unió Mezőgazdasági Kutatási Állandó Bizottságának (SCAR) agrártudás és innovációs rendszerekkel foglalkozó stratégiai munkacsoportjának (AKIS SWG) társelnöke 2017–2022 között.

Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid

egyetemi docens, Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem

A Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem habilitált egyetemi docense. Feladata többek között az oktató és kutatómunkán túl több intézményi projektek vezetése, valamint a vállalati kapcsolatok erősítése. Ez utóbbin belül kiemelt szerepet kap az oktatási és K+F+I, valamint harmadik missziós tevékenységek piacorientált, eredmény- és termékcentrikus hatékony együttműködések kialakítása és működtetése. Mindemellett a Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója, állandó meghívottja a Duális Képzési Tanácsnak. Korábban az AgroVIR innovatív vezetői információs szoftver állattenyésztési fejlesztésének projektvezetője, 2020-ig partner tanácsadóként segítette a T-Systems Magyarország innovációs és fejlesztési tevékenységét, egyben a Felügyelő Bizottság elnöke volt.

Vancsó Ambrus

alapító ügyvezető, Proofminder Services Kft.

Vancsó Amrbus a többszörös innováció díjas Proofminder agtech startup alapítója és ügyvezetője. Céljuk az agronómiai döntések szintjét a levelek és egyes növények szintre levinni. A már rendelkezésre álló felhasználási lehetőségekre példa a pontos tőszám, elhagyott címerek felismerése vagy a folt permetezés. 

Krzyzewsky Nóra

Minőségirányítási, K+F és Fenntarthatósági igazgató, Bonafarm Csoport

Agrármérnöki diplomám megszerzése után az SGS Hungária Kft-nél helyezkedtem el, ahol 16 éven át minőségirányítási és élelmiszerbiztonsági szabványok, vevői elvárások alapján végeztem rendszerauditokat itthon és külföldön. Auditori munkán kívül regisztrált oktató voltam és konferenciákon is tartottam előadásokat. A Bonafarm csoporthoz 2015-ben csatlakoztam, ahol először a minőségirányítási területért, majd az innovációs, és 2023-ban a fenntarthatósági területért is felelős igazgató lettem.

Boros Áron

(elnökhelyettes, Magyar Projektmenedzsment Szövetség

A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen pénzügy fő-, vállalatértékelés mellék-szakirányon szereztem meg a közgazdász diplomámat és még az egyetemi éveim alatt a tőzsde kereskedői, valamint opciós és határidős piaci vizsgát is letettem a Brókerképző Alapítványnál. Tanulmányaim befejezése a Kaposvári Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskolájában történt, ahol doktori fokozatot szereztem. Tapasztaltomat több hazai kereskedelmi banknál és azok kockázati tőkelalapkezelőinél, illetve tanácsadó cégeinél gyűjtöttem. Treasury ügyletekben, vállalati finanszírozási- és tőkepiaci tanácsadásban, állami támogatási szabályok terén és a zöld finanszírozás/ESG területen számottevő szakértelemmel rendelkezem. Szövetségünk elnökségi tagjaként elsősorban a szervezet finanszírozását támogató megoldások kidolgozásában és tagozati munkájának koordinálásában vállalok szerepet. 

Részvételi díj:

Tekintettel a konferenciaterem befogadóképességére, személyes részvételt az első 50 jelentkezőnek tudunk biztosítani.  (A regisztráció a jelentkezések sorrendjében történik), a további jelentkezéseket csak online részvételre tudunk fogadni.

A rendezvény a PMSZ tagjainak és együttműködő partnereink tagjainak (kuponkóddal) ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
Tagsággal nem rendelkezőknek a részvételi díj 5000 Ft.

További információk:

Együttműködő parterünk:

 

                

Együttműködő szakmai partnerünk:

 

           

 • 1077 Budapest Kéthly Anna tér 1., 2. emelet 261. konferenciaterem1077 Budapest Kéthly Anna tér 1., 2. emelet 261. konferenciaterem