Szervezeti tagok

Városliget Zrt.

Rólunk röviden

A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális városfejlesztése, amelynek célja a Városliget parkjának megújítása, zöldfelületeinek bővítése, és a Budapest által kínált kulturális intézmények körének gazdagítása. Ennek az egyedülálló porfóliónak a megvalósítását a Városliget Zrt. kapta feladatul: nem csak a kulturális és funkcionális tartalmának a kivitelezését, illetve műszaki megvalósítását irányítja, de a Városliget és új intézményeinek az üzemeltetését is ellátja.

Kivételes lehetőség részt venni ebben a projektben, amely nem csak Budapest, de az egész ország identitását hosszú távon is meghatározó kulturális fejlesztést valósít meg, hiszen kollégáink munkája közvetlenül is kedvező hatással van nem csak a budapestiek életére, de arra is, hogy a Ligetbe látogató családok sok új élménnyel gazdagodjanak.

 

A projektmenedzsment a tevékenységünkben

A Városliget Zrt. a Liget Budapest projekt törvényben kijelölt előkészítője, megvalósítója és a projekt eredményeinek működtetője, hasznosítója 99 éves távlatban. A Liget Budapest egy olyan portfólió, ahol szinte minden nagyságrendű, időhorizontú és típusú program, projekt és alprojekt és tevékenység megtalálható. Emellett a széles érdekelti, felügyeleti, közreműködői, szakértői, vállalkozói, alvállalkozói kör érdekeinek és munkájának egyeztetése nem lehetséges a portfólió / program / projektmenedzsment eszközök és IT támogatásuk tudatos és tervezett használata nélkül a stratégiai tervezéstől a napi munkafeladatok listázásáig. Folyamatosan bővülő, átalakuló szervezetünk működésében, jövőjének tervezésében is módszeresen kell eljárnunk a szervezetfejlesztés és a HR munka korszerű eszközeit igénybe véve. Az óriási volumenű fejlesztés műszaki-, pénzügyi- és erőforrástervezése, valamint a végrehajtandó feladatok szervezése elengedhetetlenné teszi az ütemtervek mindennapi használatát. Az egy kézben tartott ingatlan-, tartalom- és működésfejlesztés is szoros ütemezést és koordinációt kíván, különös tekintettel az integrált projektátadási folyamatokra (IPD). Mindez azonban kevés lenne, ha nem lenne tudatos és módszeres a médiatevékenységünk menedzselése, amivel megismertetjük fejlesztés eredményeit a különféle célcsoportokkal.

A Liget Budapest portfóliójának megvalósítása során abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a projektmenedzsment minden hangszerén kiváló karmesteri irányítás mellett játszhatunk.

 

Projektek, amikre büszkék vagyunk

Magyar Zene Háza

A japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett Magyar Zene Háza Európa legnagyobb kulturális városfejlesztése, a Liget Budapest Projekt részeként épül, a magyar fővárosban. A ház organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezetével és hatalmas üvegfalaival egyből magára vonzza a tekinteteket, ugyanakkor légiességének és áttetsző felületeinek köszönhetően mégis harmonikusan összeolvad az őt körülölelő parkkal. Az új intézmény a világ első komplex zenei beavató helyeként működik majd, amelynek sokszínű programkínálata a zene számtalan élményét tárja a látogatók elé: interaktív zenetörténeti kiállításokat, koncerteket, zenepedagógiai foglalkozásokat. Az épületet az International Property Awardson 2019-ben Európa legjobb középületének választották, míg a 2020-as Music Cities Awardson „a világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztése” címet nyerte el.  A CNN és a World Architecture Community 2021 legjobban várt épületei közé választotta a Magyar Zene Házát, olyan sztárépítész irodák alkotásai mellett, mint Zaha Hadid Architect’s, Rem Koolhaas és Renzo Piano. A ház kivitelezése jó ütemben halad előre, nyitás 2021 év végén várható. https://zenehaza.com/

Néprajzi Múzeum

Befejezéséhez közelít az új Néprajzi Múzeum díjnyertes épülete, a Liget Budapest Projekt keretében épülő intézmény kivitelezése jó ütemben halad a korábbi parkoló helyén, az 56-osok terén. Már látható az épület majdan két domboldalt képező íves szerkezete, míg a – kiállítótereknek is helyet adó - térszín alatti szinteken már a szakipari munkákat végzik. A Néprajzi Múzeum tulajdonképpen hazatér a Városligetbe, hiszen a gyűjtemény először itt, a Millenniumi kiállításon mutatkozott be a nagyközönségnek. Az egyik legfontosabb nemzeti közgyűjteményünk több mint százéves története során először költözhet a saját igényei szerint kialakított, minden tekintetben világszínvonalú otthonba, amelyben az eddigi, Kossuth téri épülethez képest több mint háromszor nagyobb kiállítótér áll majd rendelkezésre a páratlanul gazdag gyűjteményi anyag bemutatására. A Néprajzi Múzeum új épülete 2018-ban a „Világ legjobb középülete” díjat nyerte el a rangos nemzetközi ingatlanszakmai versenyen, az International Property Awardson, ahol megkapta a „World’s Best Architecture” fődíjat is. Az új intézményt 2022 tavaszán vehetik majd birtokba a látogatók.

Népszerűek a városligeti fejlesztések

A megújult Városliget eddig átadott elemei nagy népszerűségnek örvendtek 2020-ban, már több mint másfél millió látogatót vonzottak a megvalósult fejlesztések. A három éve megújult Szépművészeti Múzeum már 600 ezer, az egyéves születésnapját ünneplő Nagyjátszótér és Millennium Háza együtt közel félmillió látogatót vonzott. A Kutyás élménypark is átlépte a félmilliós látogatószámot, és az ifjúsági sportpályák, a Vakok kertje és Városligeti Sportcentrum is nagy népszerűségnek örvend. Mint az ismeretes, a Projekt megvalósítása során 2018 volt az első év, amikor a Városligetbe látogatók már elkészült projektelemeket vehettek birtokba, 2019 pedig már az átadások éve volt, az előbbiek mellett ekkor készült el a Szabolcs utcai Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ és a Komáromi Csillagerőd épülete is.  Ez utóbbiban zajlik az antikvitás korától a reneszánszig ívelő időszak legkiválóbb szobrairól készült, a Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe tartozó, mintegy háromszáz alkotást felvonultató gipszmásolati kiállítás felépítése: az intézmény ez év őszén nyitja meg kapuit a látogatók előtt.  Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban már elkezdődött az utóbbi évtizedek legnagyobb léptékű műtárgy-költöztetése, s lezárult a korszerű restaurátorműhelyek kialakítása is.  A Liget Budapest projekt keretében felépült világszínvonalú múzeumi háttérintézménynek köszönhetően a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum több mint 300.000 műtárgya kerül biztonságos és méltó körülmények közé. A Liget Budapest projekt Magyarország történetének legnagyobb szabású kert- és tájépítészeti programját hajtja végre, melynek köszönhetően a park zöldfelülete jelentősen megnő és növényállománya megújul. Városliget fejlesztése során eddig már közel 150.000 m² zöldfelület újult meg, 72.000 m² burkolt felületet bontottak el, elültettek közel ötszáz lombos fát, több mint 70.000 cserjét és csaknem 140.000 évelőt.  

A projektekről és eredményeinkről részletes tájékoztatót, fényképeket, beszámolókat itt találhatnak az érdeklődők:

https://ligetbudapest.hu; https://www.facebook.com/miligetunkhttps://www.instagram.com/liget_budapest/?hl=hu

 

Szerintünk ezért jó a PMSZ tagjának lenni

A Városliget Zrt. az egyik legnagyobb hazai közberuházásokat előkészítő, végrehajtó és üzemeltető szervezet. A Liget fejlesztésnek portfóliója csak akkor valósítható meg, ha tudatosan alkalmazzuk a projektmenedzsment tudáselemeit, módszereit.

A Városliget Zrt. vezetése tudatosan törekszik az emberi erőforrások megbecsülésére, megtartására és képzésére. A vállalati kultúra része, hogy a munkánkhoz szükséges információkat, képzéseket elérhetővé tegyük munkatársaink számára, akik feladataik nagyságrendjét és összetettségét, a rájuk háruló felelősséget érzékelve igénylik is ezt. Menedzsereink egy része rendelkezik is projektmenedzseri képzettséggel, illetve folyamatosan követik a menedzsmenttel kapcsolatos híreket, információkat, weboldalakat. Itt találkoztunk immár több éve a PMSZ rendezvényeivel, információival, szakmai anyagaival és a körkapcsolásokkal. Tavaly pedig a PMSZ egyik teadélutánja során lehetőségünk nyílt bemutatni a Liget Budapest projekt menedzsment területeit is.

Úgy gondoljuk, hogy a hazai szervezetek közül a PMSZ nyújtja a legátfogóbb menedzsment ismereteket, szolgáltatásokat és kapcsolati rendszert. Ezért választottuk a szervezeti tagságot, minél több munkatársunk számára biztosítva az ezekhez való hozzáférés lehetőségét.