PMSZ rendezvények
Egyéb rendezvények

RENDEZVÉNYEK

34. Körkapcsolás Konferencia

Adatvezérelt e-gészségügy a kihívások korában

Időpont: 2020. november 12. 13:00 - 16:00
Helyszín: Online ( )
Előadó: Dr. Szócska Miklós, Dr. Palicz Tamás, Horváth-Varga János, Fekete Csaba, Dr. Budai J. Gergő, Szabó Dávid, Nagy István

34. Körkapcsolás konferenciánkat ismét online formában rendezzük meg. Fő témaként az egészségügyi, másként e-gészségügyi projekteket választottuk. Szóba kerülnek majd a XXI. század egészségbiztosítási kihívásai mellett a digitális egészségügyi kihívások a járványhelyzetben, de az E-recept projektről és az ÉletMentő applikációról hallhatnak majd a résztvevők meghívott előadóinknak köszönhetően.

Előadók:

Dr. Szócska Miklós

igazgató, Semmelweis Egyetem, Egészségügyi Menedzserképző Központ

Az előadóról:

Dr. Szócska Miklós 1989-ben szerzett orvosi diplomát a Semmelweis Egyetemen, ahol a képzés ideje alatt – erős ellenzékiként – a diákönkormányzat vezetőjévé választották. Érdeklődése ennek hatására az egészségügyi menedzsment irányába fordult, ezért a diplomája megszerzését követően kollégáival együtt megalapította az azóta már közel 25 éves Egészségügyi Menedzserképző Központot, melynek jelenleg is a vezetője. A menedzserképző kereti között a Harvard Egyetem John F. Kennedy Iskolájában Master of Public Administration diplomát szerzett, továbbá a Semmelweis Egyetemen változtatás menedzsment témában sikeresen megvédte doktori disszertációját.

2010 és 2014 között egészségügyért felelős államtitkári pozíciót töltött be. Államtitkárként különösen nagy hangsúlyt fektetett a bizonyítékon alapuló konzultatív egészségpolitika meghonosítására és az egészségügyi dolgozók béremelésére, de legfőbb eredményeként mégis a népegészségügyi termékadó bevezetése, a dohányzás visszaszorítása, a kórházi rendszerek központosítása és az e-egészségügy megalapozása tekinthető.

2014-től újra az Egészségügyi Menedzserképző Központ, valamint – 2015-től – a Digitális Egészségtudományi Intézet vezetője és oktatója, 2016 szeptemberében a kormány jelölte a WHO (World Health Organization, az ENSZ egészségügyi szervezete) főigazgatói posztjára. 2019-től a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karának dékánja. Főbb kutatási és oktatási területei a hálózatelemzés, a vezetés és változtatásmenedzsment, a kríziskommunikáció, továbbá e-egészségügyi és BIGDATA megoldások.

Az előadásról:

Előadásunkban áttekintjük a járvány megfékezésének potenciális lehetőségeit, illetve azt, hogy ezeknek a megvalósításában hogyan tud az egészségügyi adattudomány, a BigData és a hálózatkutatás módszertanára építve segítséget nyújtani. Fontos annak rögzítése is, hogy ezen korszerű technológiák alkalmazása nemcsak a járvány leküzdésében, hanem a jövőbeni hasonló fenyegetések elleni felkészülésben is kiemelkedő jelentőségű, tehát bizonyos adatgyűjtéseknek, adatbáziskapcsolásoknak, integrált nagy adatbázisok létrehozásának nem csak az a célja, hogy azonnali eredményekkel támogassák a prompt döntéshozatalt, hanem az is, hogy egy következő járvány esetén már ne kényszerüljön a kormány ilyen súlyos következményekkel járó döntések meghozatalára.

Dr. Palicz Tamás

stratégiai igazgatóhelyettes, Semmelweis Egyetem, Egészségügyi Menedzserképző Központ

Az előadóról:

Dr. Palicz Tamás 1993-ban szerezte orvosdoktori diplomáját, 1998-ban lett belgyógyász szakorvos, 2000-től foglalkozik európai uniós támogatású projektek tervezésével, végrehajtásával és követésével, 2003-tól dolgozik vezetőként. 2010 és 2013 között a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Humánerőforrás-programok Irányító Hatóságát (HEP IH) irányította, amelyhez a TÁMOP és a TIOP projektek tervezése és végrehajtásának nyomon követése tartozott. 2015 végétől dolgozik stratégiai igazgató-helyettesként az Egészségügyi Menedzserképző Központban, ahol 2001-ben az egészségügyi menedzseri diplomáját is szerezte.

Fő érdeklődési területe az egészségügyi szervezetek folyamatközpontú menedzsmentje, szervezeti változások vezetése és projektmenedzsment. Az utóbbi években az egészségügyi digitális átalakulása kapcsán kezdett el foglalkozni az egészségügyi szervezetek kiberbiztonságával.

Az előadásról:

Az egészségbiztonság leginkább akkor jut eszünkbe, amikor hirtelen fenyegetés ér minket. A legtöbben nem gondolunk bele, hogy egészségünk biztonságát, az egészséget védő-helyreállító rendszereink biztonságát világméretű trendek fenyegetik. Előadásunkban az egészségbiztonságot, az egészség biztonsági kérdéseit szélesebb szempontrendszer mentén taglaljuk, azonban kiemeljük a járványidőszak egyik új kihívását, amely során az egészségügy soha nem látott kiberfenyegetéseket és támadásokat tapasztalt meg. Milyen tanulságok vonhatók le ebből az időszakból? Segíthetnek-e a projektmenedzsment ismeretek a megoldásban?

Horváth-Varga János

ágazatvezető-helyettes, T-Systems Magyarország Zrt.

Az előadóról:

A T-Systems Magyarország Zrt. és elődcégeinél két évtizede dolgozok IT infrastruktúra és szoftverfejlesztési projekteken. 2018 óta a mesterséges intelligencia fejlesztéseinkért felelek. Az MI alapvetően meg fogja változtatni a mindennapjainkat a következő évek, évtizedek során. Büszke vagyok a csapatomra, amellyel hazánk legnagyobb contact centerében sikerült leváltanunk a nyomógombos (IVR) menürendszert a Vanda névre keresztelt digitális üzleti asszisztensünkkel. Vanda 2 éves működése és folyamatos tanításának eredményeként a Telekom lakossági ügyfélszolgálatára érkező hívások közel negyedét ma már teljesen önállóan tudja kiszolgálni. Azt gondolom, ezzel sikeresen bebizonyítottuk, hogy a mesterséges intelligencia magyar nyelvi környezetben is kiválóan hasznosítható.

Az előadásról:

A koronavírus tavaszi megjelenése nagyon gyors és radikális változtatásokat kényszerített ki az élet számos területén. Az egészségügyben a személyes kontaktusok minimalizálása, az orvos-beteg kommunikáció telefonra terelése szükséges lépés volt, aminek lekezelése nagy terhelést rótt az egészségügyben dolgozókra. A háziorvosok támogatására április elején betanítottuk a T-Systems digitális üzleti asszisztensét, Vandát a COVID-19 csekklista kikérdezésére. Előadásom során bemutatom a kialakított megoldást, amely egy példa arra, hogyan használható ma, magyar nyelven a mesterséges intelligencia akár az egészségügy tehermentesítésére is.

Fekete Csaba

igazgató, Szegedi Tudományegyetem Informatikai és Szolgáltatási Igazgatóság

Az előadóról:

Több mint 20 éve, 1998 júniusa óta dolgozom a Szegedi Tudományegyetemen, 2000-től különböző vezetői pozíciókban. Ez idő alatt az SZTE valamennyi, ma működő adminisztrációs és támogató szoftver-rendszerének bevezetésében részt vettem, közel egy tucat rendszer bevezetését irányítottam. Az elmúlt években kiemelten a Szegedi Tudományegyetem digitális transzformációs programjának megtervezése és végrehajtása, az Egyetem oktatási, kutatási és gyógyítási tevékenységét világszínvonalon támogatni képes, egységes IT szolgáltatás rendszer és szervezet kialakítása a legfontosabb feladatom.

Az előadásról:

Egy szervezet digitális transzformációs programjának végrehajtása már önmagában is számos feladatot, problémát és meglepetést tartogató, hosszú ideig tartó folyamat. Hogyan menedzseljük ezt a folyamatot egy bonyolult, több funkciójú szervezetben, ahol az oktatás, kutatás és gyógyítás folyamatos működtetésében sem a stratégiai IT programok, sem egy világjárvány nem okozhat fennakadást. 2020. tavasza az egészségügyi informatika területén számos lehetőséget adott arra, hogy ezt bizonyítani tudjuk – ezekből szeretnék néhányat bemutatni.

Dr. Budai J. Gergő

alelnök, Vodafone Magyarország Igazgatósága

Az előadóról:

2019. május óta a Vodafone Magyarország igazgatóságának alelnöke és 2020. november 1-jétől a szolgáltató infrastruktúra-vállalatának, a Vantage Towers Magyarországnak a vezérigazgatója, igazgatóságának elnöke. Előbbiek mellett a Vodafone Magyarország Alapítvány kurátora és a Vodafone Digitális Iskola Program nagykövete is.

A jogi végzettségű szakember pályafutását egy nemzetközi ügyvédi irodánál kezdte, Budapest mellett Brüsszelben és Washingtonban is dolgozott. Ezt követően öt évig a Pfizer igazgatóságának tagjaként tevékenykedett Magyarországon, majd később Romániában és a Cseh Köztársaságban is. 2012-től az Invitel Csoportnál töltött be vezető tisztségeket, a cégcsoport általános vezérigazgató-helyettese és az igazgatóság tagja volt, ahonnan a vállalat sikeres értékesítését követően 2017. szeptemberében érkezett a Vodafone-hoz, ahol 2020. október végéig a Vodafone Magyarország Zrt. vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettesi pozícióját töltötte be.

Az előadásról:

Januárban indult el a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat új, ÉletMentő elnevezésű applikációja, amely gyorsabbá és hatékonyabbá teheti a segélyhívást. Az applikáció amellett, hogy pontos helymeghatározást tesz lehetővé, és megjeleníti a mentők számára az előre feltöltött egészségügyi adatokat, tartalmazza a felhasználóhoz legközelebb eső gyógyszertár, kórház, defibrillátor helyét, valamint része egy elsősegélynyújtó kisokos is. Az indulás óta eltelt időszakban közel fél millióan töltötték le az applikációt és több mint 2500 segélyhívás érkezett be.

Az applikáció létrehozásának hátteréről, a mögötte meghúzódó motivációkról, illetve az elmúlt időszak tapasztalatairól és a jövőbeni tervekről Dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország Igazgatóságának Alelnöke fog beszélni.

Szabó Dávid

projektmenedzser, INNObyte Informatikai Zrt.

Nagy István

informatikai vezető, GOKI (Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet)

Az előadóról:

A Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskolán végeztem, mint villamos üzemmérnök, majd számítástechnikai szakmérnöki képesítést szereztem. Korábban a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban dolgoztam az informatikai és dokumentációs osztály vezetőjeként. 1997-1999-ben a Világbanki Kórházinformatikai Programiroda projektmenedzsere voltam az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben. 1999 óta vagyok a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet informatikai osztály vezetője. Nagy tapasztalatot szereztem egészségügyi projektek tervezése, bevezetése és projektmenedzsmentje területén, valamint számítógépes hálózatok, telefonrendszerek tervezésében, kivitelezésében. IT biztonsági auditori végzettséggel rendelkezem. Részt vettem az egészségügyi elektronikus adatcsere szabványainak az elkészítésében (MSZ22800), az „Ágazati adatkommunikációs ajánlásgyűjtemény” és az „Egészségügyi információs rendszerkövetelmények” tárgyú dokumentumok kialakításában. A jelenleg folyó ágazati egészségügyi informatikai fejlesztések kapcsán évek óta szakértőként tevékenykedem, az EESZT megalkotásában és megvalósításában meghatározó egészségügyi szakértői szerepet töltöttem be.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Orvos-biológiai szakosztályának alelnöke vagyok 8 éve.

Az ÁEEK Egészségügyi Adatvédelmi Tudásközpont tagja vagyok 3 éve.

Rész vettem az ágazati IT biztonsági ajánlások és az ágazati Magatartás kódex kidolgozásában a GDPR megfelelést támogató DATINF program kidolgozásában.

Az IME lapszerkesztő bizottságában dolgozom 17 éve, mint alapító tag.

Az előadásról:

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet feladata mind a gyermek, mind a felnőtt lakosság esetében a szív- és érrendszeri betegségek teljes spektrumának komplex kardiovaszkuláris kivizsgálása és gyógyítása.  A bemutatásra kerülő projekt a betegbiztonság növelését szolgálja a megvalósított betegazonosító rendszer kapcsán

A megvalósított rendszerek funkcionalitása támogatja a közvetlen betegellátás minőségének és biztonságának javítását, illetve hatékonyabbá tételét azáltal, hogy csökkenti az ellátószemélyzet adminisztratív terhelését az ellátás során jelentkező azonosítási, adatkezelési és dokumentációs feladatok támogatásával, a munkaterhelés mérséklésével, valamint az emberi hibák lehetőségének csökkentésével. Az elektronizált adatrögzítési folyamatok jelentős mértékben bővítik az ellátással összefüggésben rögzíthető adatok körét és lehetővé teszik az adatoknak közvetlenül az ellátás helyén való elérését.

Részvételi díj:

PMSZ tagoknak díjtalan.

Tagsággal nem rendelkezőknek a részvételi díj 10 000 Ft.

  • A PMSZ és PMI Budapest, Magyar Tagozat megállapodása értelmében a 34. Körkapcsolás konferencián való részvételi díjból a Magyar Projektmenedzsment Szövetség 10% partner kedvezményt biztosít a PMI Budapest, Magyar Tagozat igazolt tagjainak. További információ az info@pmi.hu e-mail címen. 
  • A PMSz és a HTE megállapodása értelmében a 34. Körkapcsolás konferencián való részvételi díjból a Magyar Projektmenedzsment Szövetség 10% partner kedvezményt biztosít a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület tagjainak. További információ az info@hte.hu e-mail címen. 
  • A PMSz és a VISZ megállapodása értelmében a 34. Körkapcsolás konferencián való részvételi díjból a Magyar Projektmenedzsment Szövetség 10% partner kedvezményt biztosít a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége tagjainak. További információ a visztitkarsag@mvisz.hu e-mail címen. 
  • A PMSz és a FÖVOSZ megállapodása értelmében a 34. Körkapcsolás konferencián való részvételi díjból a Magyar Projektmenedzsment Szövetség 10% partner kedvezményt biztosít a FÖVOSZ tagjainak. További információ a fovosz@fovosz.hu e-mail címen. 
  • A PMSz és az IVSZ megállapodása értelmében a 34. Körkapcsolás konferencián való részvételi díjból a Magyar Projektmenedzsment Szövetség 10% partner kedvezményt biztosít az IVSZ tagjainak. További információ a nanassy.tamas@ivsz.hu e-mail címen.
  • A PMSz és az ITB megállapodása értelmében a 34. Körkapcsolás konferencián való részvételi díjból a Magyar Projektmenedzsment Szövetség 10% partner kedvezményt biztosít az IT-Business Publishing Kft. tagjainak. További információ az lklenner@itbusiness.hu e-mail címen. 

A kuponkód érvényesítésére a jelentkezem gomb megnyomása után van lehetőség. 

PDU pont:

A PDU-k (Professional Development Units) olyan egy órányi időblokkokat jelentenek, amelyeket tanulással, mások tanításával vagy önkéntességgel töltünk. Az oktatási kategóriába sorolt PDU-kat szakmai szemináriumokon, webes szemináriumokon, foglalkozásokon való részvétellel vagy akár önálló tanulással lehet megszerezni.
PDU-pontokat azok a résztvevők igényelhetnek, akik PMP-tanúsítvánnyal rendelkeznek a következő folyamat szerint a "Course or Training" kategóriában.

Egy óra előadás egyenlő egy ponttal.
Ha egy résztvevő nem vett részt a konferencia összes előadásán, kevesebb pontot igényelhet.
Az e-mailben kapott konferencia-regisztráció visszaigazolása az összegyűjtött pontok igazolásaként szolgál.

A teljes rendezvényen való részvételért 3 PDU regisztrálható.
A PDU regisztrálásával kapcsolatos információk a PDU menüpontban találhatóak.

További információk:

A jelentkezők számára a rendezvény napján elküldjük a csatlakozás linkjét.

Amennyiben kérdése merülne fel, keressen minket  a rendezveny@pmsz.hu címen.

Az esemény kiemelt támogatója:

Szakmai támogatók:

Média támogató: