Hírek

Céges projektkultúra és a kompetenciák fejlesztése

2021. június 09.

A PMSZ első HR Projekt Klub – jelenleg még online - találkozóját nagy érdeklődés övezte, több mint 50 érdeklődő jelenlétében zajlott. 
A vendégem Kovalcsik Tamás volt, az E.ON Hungária Csoport Ügyfélintelligencia vezetője, aki magát megrögzött projektmenedzsment szakembernek tartja. 
 

Projektvezetőként felelt innovációs és termékbevezetési projektekért, vezetőként pedig az EON hazai szolgáltatásainak piaci bevezetését menedzselte, majd az adatmenedzsment kultúra és megoldások terjesztéséért volt felelős. Jelenleg ügyfélelégedettség alapú fejlesztésekkel és ügyféladatalapú megoldások megvalósításával foglalkozik.

A beszélgetést egy HR érintettségű kérdéssel indítottam: egy agilizálódó szervezetben milyen kompetenciákat kell felépíteni, működtetni és figyelni, hogy a projekttagokból ki tudjuk hozni a maximumot?
Tamás szerint ehhez olyan felhatalmazó vállalati kultúra kell, ahol az ember önszervezéssel képes a folyamatok és a rendszerek szintjén integráltan működni a projektekben és a napi működésben egyaránt. 

A vállalat felelőssége hatalmas abban, hogy mennyire lesz sikeres a projekt, a vezérlés (governance), az értékek és a fókusz mind befolyásolják a projektek sikerét. Még a legjobb projekmenedzser sem boldogul könnyen egy gyenge projektkultúrával rendelkező cégnél.  
A projektek tartalma is nagyban befolyásolja a projektek sikerét. Az erős projektkultúrával rendelkező cégek projektté formálják mindazt, ami nem a napi működésbe tartozik, hanem újdonságot vagy változást hoz létre. Így biztosítják, hogy kellő figyelem jusson a témának. 
 
Számos gyakorlati kérdést is érintettünk a beszélgetés végén. 
Következő klubülésünkre is szeretettel várjuk az érdeklődőket, ennek időpontját és tartalmát hamarosan meghirdetjük. 

Antal Melinda 
Digitális HR Program Manager