Hírek

Gondolatok az adaptivitásról - Nagy sikerrel zajlott a 41. Körkapcsolás konferencia

2024. június 07.

Több mint kétszázan voltunk a június 6-i Körkapcsolás konferencián, ahol minden az adaptivitásról szólt. Izgalmas előadásokon, panelbeszélgetésen és workshopon jártuk körül a „humán faktor” jelentőségét a számos változás, projektek és transzformációk közepette.

 

Papp László (Gartner / i-Tango) a tőrfarkú rákot állította elénk követendő példaként, mely a folyamatos adaptációnak köszönhetően már 540 millió éve sikeresen túlél mindent. Nekünk is arra kell fókuszálni, hogy éppen milyen körülményeknek, igényeknek kell megfelelni az üzleti környezetben. A projektek scope-ját folyamatosan igazítani kell a cég változó céljainak megfelelően, és a projektmenedzsereknek egyre több szerepben kell helytállniuk. Az AI háromszor annyi munkát generál, mint amennyit elvesz, ezeknek az új feladatoknak az ellátására azonban nincs felkészült munkaerő. A személyes előmenetelben az elért eredményeknél többet számíthat az, hogy milyen perspektívát látnak valakiben.

A változással szembeni ellenállás természetes emberi dolog, és gyakran abban a kérdésben csúcsosodik ki, hogy „Miért pont nekem kell ezt megcsinálnom?” Dr. Magura Ildikó (Flow Consulting) szerint a szervezeti kultúra formálása hosszú folyamat, a keret is folyamatosan mozgásban van. Könnyebben elfogadják a változást az emberek, ha tudnak róla, ha bevonják őket, ha elmondhatják a véleményüket, a félelmeiket és a javaslataikat. A vezetői elköteleződés és támogatás elengedhetetlen ahhoz, hogy a folyamat sikeres legyen.

Tunkel Richárd (Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft.) az AI-t is segítségül hívta a transzformációs folyamatok ellentmondásainak bemutatásához. A transzformáció során a tanulás fokozatos, először általában lassú, ezért türelmesnek kell lennünk. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy ez a megközelítés nem mindig működik, hiszen „egy szakadékot nem lehet két kis lépéssel átlépni”. Néha szükség van a radikális átalakításra, ha nem akarunk beleesni abba a csapdába, hogy a transzformációnak köszönhetően nem jobban csináljuk a dolgunkat, csak gyorsabban. Fennakadást okoz, ha túl sokan akarnak döntéseket hozni, ha túl sok a felelős, de az is, ha nincs felelős. Az idő gyorsabban telik, mint ahogy a projekt halad, a technológia pedig még gyorsabban változik. Ha nem tervezzük be eleve a menet közbeni technológiaváltást (márpedig általában nem tesszük), akkor nem lesz sikeres a projekt.

Több konkrét példát is megismerhettünk a Yettel, a HungaroControl és a MOL gyakorlatából. Kertész Noémi (Yettel) a projektmenedzserek csoportjának szervezett együttműködését emelte ki, Szluka Endre és Kling Fanni (HungaroControl) a változásmenedzsmentről beszélt, amit a reptéri irányítótorony digitális környezetbe való átvezetése igényelt, Takács Márton és Gyökhegyi Ádám (MOL Nyrt.) pedig az adatalapú hűségprogram, a Moving MOL applikáció példáján keresztül mutatta be egy transzformáció rögös útját a buktatókkal és sikertényezőkkel együtt.

A szervezeteken belül zajló számos párhuzamos változás kérdéseit boncolgatták tovább az előadók a Sárvári Marianna (PMSZ) vezette kerekasztalbeszélgetésen.

A napot egy workshop zárta a KPMG csapatának, Halász Erikának, Kálmán Annának, Kappel Krisztiánnak és Merkl Gabriellának az irányításával. Azt demonstrálták egy izgalmas játék keretében, hogy hogyan építhető be és mire jó a gamification a projektmenedzsmentben. A csoportok jól vették az akadályokat, szebbnél szebb hidak és más konstrukciók épültek a legókockákból, de persze „ha tudtuk volna már az elején, hogy van hajónk is”, akkor még hatékonyabbak lehettek volna – csakúgy, mint egy valódi projektben, ahol létfontosságú az információáramlás.

A konferencia keretében került sor a 2024-es Junior Projektmenedzsment Verseny ünnepélyes díjátadójára is. Első helyen végzett a Projekt Pioneers csapat (Budapesti Corvinus Egyetem): Fekete Marcell, Finta Bence és Valasek Vivien. A dobogó második helyére a Milestone Maestro csapat, azaz Erdélyi Ádám, Fábián Imre és Kiss Csilla léphetett. A harmadik helyet szerezte meg a Project Prodigies csapat: Németh-Eke Lilla, Horváth Gréta és Tóth Napsugár Anna.

Lemaradtál vagy újra átélnéd? IDE kattintva elérheted az előadások prezentációit, felvételeit és a képgalériát! (Tagjaink számára érhető el, bejelentkezés után!).

Köszönjük támogatóinknak!

 

                     

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!