Hírek

Hello Világ! Klub beszámoló - Szeptemberi klubnap

2020. október 02.

Szeptember 24-én rendeztük meg a Hello Világ! Klub újabb eseményét, ahol egy olyan témával foglalkoztunk, ami kifejezetten sokakat érintett (meg) az elmúlt fél évben: nem mással, mint az önkéntes projektek világával. Hogyan tud mindez motiválni egy szervezetet? Valóban nagy az egyéni siker faktora? Milyen tapasztalatokat ad a későbbi valós munkákhoz is? 

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket jártunk körbe a Hello Világ! Klubunk szeptemberi eseményén, ahol az online kerekasztal beszélgetés mellett két előadáson is részt vettek klub tagjaink. Az elsőn F. Tóth András az Önkéntes Központ Alapítvány vezetőjét hallgattuk meg, aki az önkéntes menedzsmentről beszélt. 

Az előadás egyik legfontosabb mondata szerintünk az volt, hogy “Senki sem születik önkéntes menedzsernek”. Főleg akkor lehet ez igaz, ha egy önkéntes projekt során nem csak 1-1 programban tervezünk. Ilyenkor jön be az a tényező, hogy szükség van követhető struktúrára, szaktudásra, fontos az írásbeliség, és természetesen a legfontosabb tényezőt sem szabad elhanyagolni: az időt, amit az önkéntesek adnak saját idejükből a szervezet érdekében.

Ezt követően Szabó Edit a Kider app digitális marketing szakértője beszélt személyes tapasztalatai alapján arról, hogy mi a siker receptje az önkéntes projektek világában, ha projektmenedzsment szemmel tekintünk ezekre. Először is Edit szerint fontos a pontos cél meghatározása, az “időzsonglőrködés”, a budget, és természetesen a csapat és az abban betöltött szerepkörök előzetes meghatározása, hiszen érzékeny téma olyanokat menedzselni, akik a szabadidejüket áldozzák, és hiába nagy a lelkesedés, a szerteágazó ki, mibe fog bele, ki hozza a döntéseket. 

Eseményünk zárásaként egy jó hangulatú kerekasztal beszélgetést tartottunk, ahol részt vett továbbá Raffai Barbara is, a Hősök tere alapítvány vezetője is. Az előbb említett témák és kérdések mellett természetesen érintettük a közösen kiválasztott “sorvezetőt” is, azaz a Önkéntes csapatok motiválását és vezetését.

Cserna József a PMSZ elnöke elmondta, hogy számára a legnagyobb motiváció az, hogy a munkája a hobbyja. “Örömmel tölt el amikor a Körkapcsolások végén azt látom, hogy a jelen lévők kapnak valamit a szervezettől. Ez nem egy hatalmi játék, nem egy vezetői pozíció, egy szolgálat azért, hogy jobb legyen a világ.” 

Raffai Barbara aki a Magyar Élelmiszerbank egyesület alapító tagja is kiemelte, hogy az egyik legfontosabb cél ilyenkor, valamit visszaadni az embereknek. “Ha a gyermekeink világának alakításában részt vehetünk, az a legfontosabb. A Hősök tere alapítványnál hátsó szándék nélkül akarunk tenni, végtelen érzelmi töltés van jelen.”

 

Köszönjük, hogy ilyen sokan látogattatok el szeptemberi Hello Világ! Klubunk eseményére, hamarosan találkozunk!