Hírek

Kiemelt szerepe van a bankoknak a fenntarthatósági átállás végrehajtásában

2023. október 03.

Közös ESG-konferenciát tartott a Magyar Projektmenedzsment Szövetség és a Magyar Fejlesztési Bank.

A hazai pénzintézetek megfelelő felkészültsége kiemelt jelentőséggel bír az ESG-átállás terén. A fenntarthatóság irányába tett lépések a finanszírozási oldalon aktívan hozzájárulhatnak ahhoz a szemléletváltáshoz, amely a gazdasági szereplők versenyképességének javításához szükséges, ezért fontos felmérni, hol áll a szektor a felkészülésben. Ezzel a céllal hívta életre a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Magyar Projektmenedzsment Szövetség (PMSZ) azt a konferenciát, melyet szeptember 26-án, „ESG kihívások a pénzügyi szektorban” címmel rendeztek meg az MFB székházában. A tanácskozáson részt vett Lóga Máté, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára is.

2023. szeptember 23-án, az MFB Székház Kupola termében tartott konferencián egy asztalhoz ülhetett a gazdaságfejlesztés stratégiai tervezését végző kormányzati szakember, az ESG-szabályozás terén tapasztalatokkal rendelkező tanácsadói kör, valamint a kereskedelmi és fejlesztési hitelintézeti oldal képviselői. A tanácskozás kiemelt célja az ESG területét érintő szabályozási és üzleti feladatok összehangolása volt, tekintettel arra, hogy az ezzel kapcsolatos kérdések már napi szinten jelennek meg a magyar vállalatok és pénzintézetek munkájában. A konferencia témái között szerepeltek a bankszektort érintő ESG-kihívások, a piaci szereplők és szabályozók igényeinek bemutatása, illetve annak felmérése, hogy hol is áll a szektor pillanatnyilag ebben az átállási folyamatban. 

A konferenciát Zátrok Ildikó, az MFB vezérigazgató-helyettese nyitotta meg, aki köszöntő beszédében kiemelte, hogy „a bankokra kiemelt szerep hárul abban, hogy a piaci szereplők, valamint a szabályozó hatóságok által is igényelt és elvárt ESG átállás lépései mielőbb és minél hatékonyan terjedjenek el a gazdasági szereplők körében.” 

Az MFB - fejlesztési banki missziójával összhangban -, küldetésének tekinti, hogy élen járjon a fenntarthatósági szempontú jó gyakorlatok és szemlélet hazai elterjesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a bank, hogy a gyakorlatban is megjelenjenek azok az ügyfelek számára előnyös, előremutató finanszírozási technikák, amelyek elősegíthetik a piac szereplőinek fenntarthatósági átállását. Ennek eléréséhez a bankoknak jelentős belső folyamatszabályozási és kockázatkezelési fejlesztéseket is meg kell megvalósítaniuk, amiben az érintett pénzintézetek projektmenedzsment szervezeti egységeire is jelentős szerep hárul.

Az MFB és a PMSZ hagyományteremtő céllal indította útjára a konferenciát azzal a szándékkal, hogy a szektort érintő feladatok megvitatásán túl, egyre inkább a pénzintézetek és a vállalkozások közös fórumává tegyék azt. A konferencia szakmai támogatásában a Magyar Bankszövetség is aktívan közreműködött.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!