Hírek

Növényház és 12 új munkahely - PMSZ tag biztosította a gyulaházai közfoglalkoztatási mintaprogram projektmenedzsmentjét

2024. június 04.

A Gyulaházán megvalósult mintaprogram célja a kertészeti ágazat versenyképességének közép- és hosszútávon történő biztosítása, a település gazdasági stabilitásának erősítése volt. A projektmenedzsmentet a Magyar Projektmenedzsment Szövetség tagja, a Forrás-Trend Kft. biztosította. A Belügyminiszter elismerő oklevéllel tüntette ki a program megvalósítóit.

A Magyar Kormány 2010-ben megalkotta a közfoglalkoztatáshoz nyújtható támogatások keretét (375/2010. (XII. 31.) Korm. rendelet). Ezen belül valósulnak meg Magyarország egyes területei közötti gazdasági egyenlőtlenség csökkentése érdekében szükséges fejlesztési programok, és a „Felzárkózó települések” hosszú távú programjai is.

A közfoglalkoztatási programok keretén belül valósult meg Gyulaházán egy olyan mintaprogram, amely a maga nemében egyedülálló kezdeményezés volt az egész országban. A kedvezményezett Gyulaháza Község Önkormányzata volt. A program célja a kertészeti ágazat versenyképességének közép- és hosszútávon történő biztosítása, a település gazdasági stabilitásának erősítése, 8064 m2 területű korszerű növényház, 1048 m2 területű csarnok, flexibilis tűzivíz tározó, fűtési rendszer és 2 db kapcsolódó bálatároló, 60 méter mély, fúrt öntözőkút, 50kW teljesítményű, akkumulátorokkal ellátott napelemrendszer kiépítésével, a szükséges nagyértékű termelőeszközök, és alapanyagok beszerzésével.

A növényház egy duplafalú felfújt fóliasátor, amibe a legkorszerűbb gépészet került beszerelésre. Saját meteorológiai állomása segítségével szél erősségétől, irányától, a napsugárzás mértékétől, a páratartalomtól függően automatikusan klimatizálja a növényházat, a növények táptalaj oldatának beállítását, a csepegtető öntözés irányítását számítógép vezérelt központ végzi.

A fenntartható fejlődés is meghatározó szerepet kapott a programban. A növények öntözővíz-igényének harmadát a 100 m3-es tartályokban összegyűjtött, tisztított, kémiailag kezelt csapadék szolgáltatja. A növényház fűtése megújuló energiával kerül ellátásra: 2db, összesen 1,2 MW teljesítményű biomassza kazán segítésével. Az elektromos energiát pedig szigetüzemű, akkumulátorokkal ellátott napelemrendszer biztosítja.  
 
A létrejött beruházás jelentős mértékben hozzájárul a település bevételeihez, és 12 fő részére kellett piaci körülmények között működő új munkahelyet létrehoznia és folyamatosan biztosítania.

A projektmenedzsmentet a Magyar Projektmenedzsment Szövetség tagja, a Forrás-Trend Kft. biztosította. A menedzsment készítette a támogató döntést megalapozó megvalósíthatósági tanulmányokat, költségvetést, indikatív árajánlatokat, az előkészítő tervek beszerzését, a beszerzési eljárások és kapcsolódó közbeszerzések szakmai támogatását, a szükséges engedélyekhez tanulmányok készítését, a szükséges kommunikáció és nyilvánosság biztosítását.

A megvalósítás során menedzsmentnek számos egyedi kihívással is meg kellett megküzdenie. Ilyen kihívás volt például az, hogy a program pénzügyi elszámolását a szokásos eszközökön túlmenően folyamatosan szinkronizálni kellett a közfoglalkoztatási támogatások keretrendszerével (KTK), vagy hogy a közfoglalkoztatási törvény által előírt maximális megvalósítási időtartam alatt kellett egy ilyen komplex, számos közbeszerzési eljárást felölelő programot sikeresen megvalósítani. Ez természetesen magába foglalta a különböző kivitelezők azonos munkaterületen való párhuzamos munkavégzéséből adódó nehézségeket, vitakezelést, a problémák megoldását.

A program sikeres megvalósításáért a Belügyminiszter elismerő oklevéllel tüntette ki a részt vevő belügyminisztériumi és vármegyei munkatársakat, a polgármestert, a növényház kivitelezőjét, az üzemeltetés beindítását koordináló mezőgazdasági szakembert, valamint az egész program sikeres menedzsmentjéért Dr. Horváth Viktort, a Forrás-Trend Kft. ügyvezetőjét.

A programról készült bemutató videót a rendelkezésre álló letöltési sebesség függvényében eltérő felbontásokban az alábbi linkeken lehet megtekinteni:

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!