Projektmenedzsment körkép 2018

2019. június 28.

Tavaszi nagy rendezvényünkön, a Körkapcsolás konferencián mutatta be Cserna József PMSZ elnök a Projektmenedzsment körkép 2018 kutatás eredményét. A PMSZ-Corvinus közös kutatása a hazai projektmenedzsment gyakorlat, projektkultúra és azok legfontosabb jellemzőinek áttekintését és értékelését, valamint nemzetközi trendekkel való összevetését tűzte ki célul.

„Magyarországon korábban nem történt olyan teljes körű kutatás, amely a projektmenedzsment szakma itthoni érettségéről adna képet, így a Budapesti Corvinus Egyetemmel közösen vállalkoztunk arra, hogy elindítunk egy megismételhető kutatás-sorozatot, ami kitekintést ad a szakma nemzetközi trendekhez viszonyított állapotára. 8 kulcsterületet érintő kérdőívünkben 4150 magyarországi projekt tapasztalatait osztották meg a különféle állami és magánszektorban működő szervezetek.

Kutatásunkban a következő kérdésekre kerestük a választ:

  • Milyen sikermutatókkal rendelkeznek a hazánkban megvalósított projektek?
  • Van-e eltérés a hazai projektek sikeressége és a nemzetközi sikerességi trendek között?
  • Kimutatható-e különbség a sikeres és a kevéssé sikeres projektek módszertana, szervezeti vagy szervezési megoldásai között?

A felmérés eredményei alapján egyértelműen az látszik, hogy a sikeres szervezetek a projektek megvalósításában is sikeresebbek, az indított projektek 80%-át leszállítják, míg az alulteljesítő szervezetek a projektek 40%-át könyvelik el sikeresnek. Ez a számottevő különbség a sikeres és az alulteljesítő szervezetek között összhangban van a PMI globális jelentésében, a 2018-as PMI Pulse of the Profession®-ban szereplőeredményekkel: a „bajnok” vállalatok sikeres projektjeinek aránya 92%, az alulteljesítő szervezeteké mindössze 32%.

Szervezeti siker és projektsiker összefügg egymással: a sikeres szervezetek 79,6%-a sikeresen megvalósítja az indított projekteket. A sikeres szervezetek projekteken keresztül valósítják meg a stratégiájukat, és invesztálnak a projektmegvalósítási képességek fejlesztésébe.

A soft skill-ek fejlesztése kulcsszereppel bír. A kompetens projektmenedzser kiváló tárgyalási, kommunikációs és vezetési képességekkel rendelkezik. A vizsgált hazai szervezetek mindössze 24%-a rendelkezik formalizált portfólió menedzsment folyamattal, azonban a sikeres szervezetek több mint felének van projektirodája (PMO).

Kutatási összefoglalónkban alapvetően a sikeres szervezetek működésbeli előnyeit emeljük ki. Ők már felismerték azokat a nemzetközileg is bizonyított összefüggéseket, hogy a projektek sikeres megvalósításához elengedhetetlen, hogy a stratégia hatékony megvalósítása projekteken keresztül lehetséges, és ehhez elengedhetetlen a szervezet projektmenedzsment képességeinek fejlesztése.

Fontos továbbá a nemzetközi trendekhez igazodó szemléletváltás is a projektek sikerességének megítélésében. Mind a PMI Pulse of the Profession® 2018 jelentése, mind pedig a Standish Group CHAOS riportja kiemelte 2018-ban, hogy nem elég a hagyományos pénz-idő-terjedelem kereteken belül megítélni a projektek eredményességét, a siker fokmérője a stratégiai célok teljesülése, azaz az ügyfél elégedettség és a projektek üzleti megtérülése kell legyen.”

A kiadvány PDF formában és a kiadványt bemutató PPT is elérhető Tudástárunkban. A Tudástár regisztrációt követően érhető el a még nem felhasználók számára.

.

PARTNEREINK

2019-05-20

Maecenas interdum lorem eleifend orci aliquam mollis. Aliquam non rhoncus magna. Suspendisse aliquet tincidunt enim, ut commodo elit feugiat et. Maecenas nec enim quis diam faucibus tristique. Nam fermentum, ipsum in suscipit pharetra, mi odio aliquet neque, non iaculis augue elit et libero. Phasellus tempor faucibus faucibus. Sed eu mauris sem. Etiam et varius felis. Donec et libero vitae mauris consectetur egestas. Fusce aliquet, augue non efficitur sodales, turpis nisl consectetur sem, at rutrum lectus libero quis elit. Suspendisse cursus laoreet sapien, in lobortis justo posuere vitae. Aliquam commodo posuere tellus in lacinia. Nullam ac eleifend odio. >>