Hírek

Agilis keretrendszer működőképes-e nagyvállalati környezetben?

2018. június 26.

Beszámoló júniusi Projektmenedzsment szakmai teadélutánunkról

Hogyan vezessünk be nagyvállalati környezetbe agilis rendszert? Erre a kérdésre adott választ június 20-i PM szakmai teadélutánunkon Surányi Andrea, aki a GE Healthcare üzletágának egyik kiemelt fejlesztési projektjét mutatta be a tervezéstől a megvalósulásig. Az előadó összefoglalója az agilis módszertanról:

Rugalmasság, dinamizmus, gyorsaság, hatékonyság, értékteremtés és ügyfélközpontúság. Talán ezekkel a szavakkal lehet leginkább jellemezni az agilis megközelítést. Az agilis módszertan tehát olyan projektmenedzsment megközelítés, amely elősegíti a projektben résztvevő tagok együttműködését, valamint a kész termék magas minőségben történő, gyors leszállítását helyezi fókuszba úgy, hogy mindeközben az ügyfél elvárásai és a szervezet siker kritériumai is maradéktalanul teljesülnek.

Egy gyakran változó környezetben dolgozunk, ahol a megrendelői és vezetői igényei gyakran módosulnak, akkor az agilis modell lehet a célravezető, míg egy szabályokra, parancsokra épülő, változásoktól mentes környezetben a hagyományos projektmenedzsment módszert érdemes alkalmazni. Ha tapasztalt, digitálisan képzett, megbízható, önszerveződő projekttagokkal dolgozunk együtt, akkor az agilis szemléletnek van létjogosultsága, míg az olyan szervezeteknél, ahol lassabb a döntéshozatal, problémás és nem tisztázott a felelősség vállalása és az egyének nem hajlandóak, vagy nem tudnak azonosulni a szervezet céljaival, ott a klasszikus megközelítéssel kell próbálkoznunk. A nagyméretű projektek esetén inkább a tradicionális, vagy hibrid ún. skálázható agilis keretrendszer ütemezése, priorizációja által működtetett szemlélet működhet sikeresebben, míg kicsi és közepes projektméret esetén az agilis módszertan azonnal konyha készen alkalmazható.

Nincs tehát „rossz válasz”, mindig az adott szervezet és szállítási feltételek, kritériumok, célrendszerek alapján kell eldöntenünk, hogy melyik módszertannal érhetjük el a legjobb eredményeket.

Az előadás elérhető a Tudástár menüpontban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!