Hírek

A HR projektek varázslatos világa

2021. április 21.

A digitális HR projektek száma egyre növekszik a vállalatoknál. Mi hozza ezt az igényt? 
A Covid mellett számos egyéb oka lehet: 

  • A régi, rugalmatlan informatikai rendszerben már nehézkes a HR munka. A rendszereket drágán, hosszadalmasan lehet változtatni, ezért a vállalati HR új, korszerű, költséghatékony IT megoldást szeretne az agilitás és a minőségi HR szolgáltatás biztosítására.
  • Jó néhány vállalatnál a HR Excel-ben dolgozik. Ezt úgy kell érteni, hogy ahány HR tevékenység, annyiféle Excel.  A teljesítmény-értékelés, az oktatások követése, az alapadatok nyilvántartása, a toborzás, mind külön Excelben vagy elszigetelt IT megoldásban van létrehozva. Ebben az esetben nagy szükség van a változtatásra, mert rengeteg időt, energiát lehet megspórolni egy integrált HR rendszer kialakításával, nem beszélve a GDPR kockázatokról.
  • A távoli munkavégzés kiszolgálására IT megoldások kellenek – ez részben visszakanyarodik a Covid helyzetre, de már jóval előtte is igény volt a munkavállalók önkiszolgáló és távoli ügyintézésére. 

Lehetőség 
A HR digitalizációs projektek szinte mindig tartalmaznak folyamatjavítást vagy akár újratervezést – ez egy lehetőség a HR számára, hogy újragondolja az adott tevékenységet, és javítson rajta. 
 

Megoldandó
Kihívást jelenthet egy projekt indulásakor, hogy a HR nehezen tud technológia fejjel gondolkodni 
Másik probléma lehet, hogy a HR nem az igényét fogalmazza meg, hanem kész megoldási javaslattal áll elő, anélkül, hogy meggyőzödne az informatikai környezet alkalmasságáról, a technológiai lehetőségekről és egy új, divatos szoftver velejáróiról. 
 

HR Projekt
Ha projektként kezeljük a HR digitalizációs igényét
, akkor a követelmények megfogalmazása, a megvalósítás lehetőségeinek felmérése, a tervezés és a cél meghatározása nyomán jó esély van arra, hogy hasznos és gyors megoldás szülessen a HR digitalizációs igényeire. Ehhez egy folyamatfejlesztésben és technológiai megoldásokban jártas HR Projekt Menedzser kell
Fontos, hogy az IT és a HR megértése egymást. Sokszor már a funkcionális követelmények megfogalmazása is kihívás lehet egy nem-IT-s szakember számára – ezért szükséges bevonnunk egy HR üzleti elemzőt, aki végig segít a projekt során a HR, az IT és a többi stakeholder kommunikációjában, a tesztelésben, a HR számára fontos szempontok érvényesítésében. 
 

Mikor mondhatjuk, hogy a HR digitalizációs projekt sikeres volt? 
Ha boldogok a felhasználók és a stakeholderek – ebbe beletartoznak az új IT eszközzel kiszolgált “belső ügyfelek” is. Ha a tervezett költségeken és határidőn belül, a kívánt minőségben készül el a megoldás. A használhatósága és a haszna az előre eltervezett szempontoknak megfelel. 

Innováció 

A HR és az IT közötti modern kapcsolat a munkavállalói élményre fókuszál. Siló gondolkodás helyett integrált megoldást kell hozni, együttműködésben. A munkavállalók különféle gépeken, IT eszközökön dolgoznak a nap során, így az a legfontosabb, hogy a HR és az IT a HR programokat a vállalat meglévő technológia környezetében valósítsa meg. Az IT-nak pedig az az érdeke, hogy bővítse és változtassa a rendszer- és eszközparkot, ha szükséges, hogy a munkavállalók produktívabbak és hatékonyak lehessenek a munkájukban. 
 

Akkor hát mitől különlegesek a HR projektek? 
A HR “soft” világa nagy kihívás az IT és egyéb “hard” területek számára. Egy cél érdekében együtt kell működniük, a HR-nek tanulni kell a digitalizáció nyelvét, az IT-nak tanulni kell a humán faktort, az empátiát, és erősíteni az üzleti szemléletű belső szolgáltató működést. 

Csatlakozz hozzánk a HR Klub első, nyitóeseményén, ahol további izgalmas részleteket tudhatsz meg a HR projektek működéséről!

Regisztráció: PMSZ HR PROJEKT KLUB - 2021. MÁJUS

Iratkozzon fel hírlevelünkre!