Hírek

Elment a projektmenedzsment szakma egy nagy öregje

2023. augusztus 16.

Mély fájdalommal búcsúzunk Prónay Gábortól, aki évtizedeken át elkötelezetten és szenvedéllyel szolgálta a projektmenedzsment szakmát. Az ő távozásával nemcsak egy kivételes szakember hagyott itt minket, hanem egy olyan személyiség is, aki inspirációval és tudással gazdagította mindazokat, akiknek a sorsa a projektvezetés és a szervezeti hatékonyság növelése.

Gábor páratlan elhivatottsága és szenvedélye a projektmenedzsment iránt inspirációként szolgált mindazoknak, akik vele együtt dolgoztak és tanultak tőle. Az ő vezetésével és tudásának megosztásával számos projekt valósult meg sikeresen, és sok szakember vált jobb szakemberré.

Prónay Gábor 1970-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Híradástechnika szakán villamosmérnökként végzett, majd 1971-ben szintén a BME-n szerzett mérnök-tanári képestést és ezt egészítette ki 1987-ben a Budapesti Közgazdasági Egyetemen mérnök-közgazdász diplomával.

Ezek után az alábbi munkaköröket töltötte be:

 • 1970 - 1984 BME Híradástechnikai Elektronika Intézet, egyetemi adjunktus
 • 1984 - 1989 Híradástechnikai Tudományos Egyesület, főtitkárhelyettes., ügyvezető
 • 1990 Magyar Gazdasági Kamara, főtitkár
 • 1993. december 22. - 1994. március MATÁV Rt. (jelenleg Magyar Telekom Nyrt.) Igazgatótanács, tag
 • 1985-2002 BME HEI majd Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék, óraadó
 • 2002 - BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék, címzetes egyetemi docens


Fontos volt számára a munkakörön kívüli szakmai tevékenység is, többek között:

 • A „Projektmenedzsment a Gazdaságban Fórum” alapító szervező bizottsági elnöke (a Fórum megszervezésére 1998-tól 2018-ig)
 • „AZ ÉV PROJEKTMENEDZSERE” díjpályázat alapító (2000) szervezője, elnöke (2000-2010), a pályázatot 2010-től szervező PM Kiválóság Tábla HTE képviselő zsűri tagja
 • „AZ ÉV PM DIPLOMATERV ÉS SZAKDOLGOZAT” díj alapítója és zsűrijének tagja
 • HTE Távközlési és Informatikai Projekt Irányítók Klubja (TIPIK), majd Projektmenedzsment Szakosztály alapító (1996) elnöke
 • 2010-ben a Projektmenedzsment Műhely létrehozása és vezetése
 • HTE Kommunikációs Marketing Klub (KOMA) szakosztály alapító alelnöke (1997-2007)
   

Egy korábbi interjújában* arra a kérdésre, hogy „mit üzensz, Gábor, azoknak a fiataloknak, akik most kerülnek ki az egyetemről, és akiket vezetői pálya ambicionál?, ezt felelte: Azt gondolom, először alkotni, teljesíteni kell valamit az életben, mielőtt vezetővé válsz. Menedzsment a szakmai teljesítmény után jön.” Prónay Gábor vezetőként alkotott, és erre tanította a jövő generációját is.

Bár Prónay Gábor távozásával hatalmas űr keletkezik a projektmenedzsment közösségében, azonban öröksége és tanításai tovább élnek bennünk. Az ő emléke örökké inspirációt jelent mindannyiunk számára, hogy folytassuk a szakma fejlesztését és előre vigyük azt az értékeket és elveket, amelyeket ő képviselt.

Nyugodjék békében Gábor. Köszönjük mindazt, amit a projektmenedzsment szakmaért tettél, és hálás szívvel őrizzük emlékedet.

Magyar Projektmenedzsment Szövetség

 

* Czifra Julianna: Interjú dr. Prónay Gáborral életútról, projektekről, vezetőkről, LinkedIn 2019.11.08.
 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!