Hírek

Projekt alapú HR munkák a KKV szektorban

2022. március 09.

A PMSZ HR Projekt Klub egyik missziója, hogy összekösse a projektmenedzsereket és projekt alapon dolgozó specialistákat a megbízókkal. A közös munka egyik gyakori módja, hogy HR szakértő erőforrást közvetítő cégen keresztül dolgozik HR szakember vállalatoknál.

 

A lenti beszélgetésben Antal Melinda, a HR Klub vezetője Bordás Beátával, a Rubicon Kft ügyvezetőjével beszélget.  Bea és a cége főleg a magyar KKV szektorban végez projekt alapon HR fejlesztési tevékenységet, és HR vezető közvetítést.

 

Ha kis- és középvállalkozásoknál HR projekteken szeretnél dolgozni, akkor a következő interjú megvilágítja, hogy milyen felkészültséget kívánnak ezek a lehetőségek.

 

Mutasd be magad és a céged

Az elmúlt 7 évben főként a kis- és középvállalatok (20-500 főig) HR folyamatainak, rendszereinek fejlesztésével foglalkoztam projekt alapon dolgozó HR szakértők bevonásával, több mint 50 projektben vettem részt a csapatommal. A Rubicon Business Solution ügyvezetőjeként, célom, hogy - több éves projekt és interim menedzsment tapasztalattal a hátam mögött- HR projekt szakértőkkel támogassam a növekedésben lévő cégeket, abban, hogy hogyan fejlesszék HR rendszereiket, folyamataikat. A XXI. századi munkaerőpiaci trend egyre inkább a rugalmasságot követeli, az új attitűdben a munkáltatói-munkavállalói szerepek sok esetben nem tudnak hatékonyan működni. Az elmúlt 2 évben azon dolgozunk, hogy a rendkívül hatékony projekt munkaformát népszerűsítsük. Célunk, hogy a rugalmasan dolgozni kívánó, magas színvonalú, értékes tudással rendelkező szakértőket és a projektekben hatékonyságot meglátó cégeket összekapcsoljuk, megtaláljuk az igényt, amire szinte azonnal biztosítjuk a megoldást.

 

Mik a számodra izgalmas új munkaerőpiaci trendek?

A projekt menedzsment egy jól kidolgozott, kialakult szakma, mely leghangsúlyosabban az IT projektek vezetését, irányítását fedi le. Mivel a HR terület is jelentősen digitalizálódott az elmúlt évtizedben, így HR szakértőként is egyre több HR folyamatot érintő digitális átalakulással kapcsolatos projektben veszünk részt, láthatunk. Azonban, emellett számomra az egyik nagy áttörést és pozitív változást az elmúlt 2 év jelentette, amikor megjelent a home office, mint elfogadott ’életforma’, munkahely és ezzel együtt az a szakértői réteg, aki ráébredt arra, hogy tudását már nemcsak munkavállalóként – ’röghöz kötötten’- hanem projektekben is tudja hasznosítani, teljesen függetlenül a lokációtól, rugalmasan időben és térben. A másik nagy áttörés, kifejezetten a HR szakmát érintette, hiszen a cégek, partnereink megtapasztalták, hogy az emberi erőforrás menedzsment, az interim HR vezető, a HR projekt vezető is tud távolról dolgozni, nem kell fizikailag jelen lennünk ahhoz, hogy a cégek HR rendszereit, folyamatait optimalizáljuk, hogy bevezessünk egy teljesítményértékelési rendszert, egy e-learning rendszert, egy új kompenzációs rendszert, vagy építsünk fel nulláról HR osztályt…hogy csak pár példát említsek. A HR folyamatok bevezetése, kialakítása és optimalizálása, digitalizálása, mind-mind olyan projekt, mely nagy része home office-ból végezhető. Ez a tapasztalás számomra a legnagyobb pozitív hatása az elmúlt 2 évnek. És ez még csak a kezdet!

 

Mitől lesz igazán jó projekt munkaerő egy HR-esből? 

Első lépésként azok a szakértők válnak igazán jó projekt munkaerővé, akik az új digitális nomád életformát nagyon vonzónak tartják. Akiket vonz a rugalmas életforma és tudnak is jól élni, érvényesülni ebben a közegben. Másodszor a személyes, szakmai kompetenciák, készségek, a több éves szakmai tapasztalat, a HR folyamatok átlátása segít abban, hogy szakértelmünkkel irányt mutassunk a projektekben. Harmadszor, nem utolsó sorban- a jó Leadership, jó vezetői hozzáállás, ami sikerre visz egy-egy projektet, vezessük jól a projektet, irányítsuk jól a csapatot.

 

Milyen feladatokra keresnek HR Projekt munkaerőt a vállalatok? 

Mivel az elmúlt években főként a kis-és középvállaltokra fókuszáltam, most nem elemezném a nagyvállalati, multinacionális, globális projektek szépségeit – ezen a területen folyamatos igény van a projekt munkatársakra. Ami viszont számomra sokkal nagyobb fejlődést mutat, az a kis- és középvállalati emberi erőforrás kezelés gyakorlata. Az elmúlt évek piaci igényei úgy jelentek meg a mindennapjainkban, hogy 5-6 éve a 100 fős cégek kerestek HR szakértőt, 4-5 éve a 60-80 fős cégek, 2-3 éve pedig már a 8!-25 fős cégek vezetői is tudják, hogy HR szakértelem nélkül komoly kihívásokkal szembesülnek.

 

Számomra a legkedvesebb projektek azok, amikor egy cégvezető azzal hív fel, hogy nulláról építsük fel a HR folyamatait, HR rendszereit a legmodernebb, fenntartható HR trendek szerint, mert a célja az, hogy értékes humán erőforrást szerezzen és tartson meg a sikerei eléréséhez. Egyszerűbben: legyen egy szuper csapata, akivel hosszútávon, együtt valósítják meg álmaikat! ?  

 

Mit tanácsolsz a HR projektekre készülő, vagy már projekteken dolgozó HR szakembereknek, hogyan erősítsék esélyeiket a projektmunkákra? 

Aki szeretne HR projekteken dolgozni, biztosan tudja, hogy ez a rugalmas életforma a számára leginkább megfelelő, tudja jól viselni, ha a projektjeiben sok a munka, de azt is amikor épp várakozik egy új projekt indulására. Anyagilag stabil a helyzete (fontos tisztában lenni azzal, hogy a rugalmasság az anyagiak terén is jelentkezik) és nagyon jól tud alkalmazkodni a szinte évente változó munkafeladatokhoz, körülményekhez. Ha szívesen kipróbálnád magad a témában, de önállóan bizonytalan vagy az indulásban, vagy szeretnél egy szakmai csapat tagja lenni, a PMSZ HR Klubbon keresztül lehetőség van az összekapcsolódásra!
Köszönöm a beszélgetést!

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!