Hírek

PMSz Tonik - IT fejlesztések és az FTE kapcsolata

2020. december 10.

Egyenes arányosság nincs. Eredő hatás van.

„Csináljunk IT fejlesztéseket, automatizáljunk. Itt a portfólió lista. Írjátok be a fejlesztésekhez, hogy melyik, mennyi FTE spórolást jelent. A szumma FTE -18. Így csináljátok."

Hangzik el a vezetői iránymutatás. Persze minden reszort felelős el is kezdi az excel gyártását, mert ez volt a feladat. Izzadságos munkával, becsléssel ki is töltik az excelt, amiből jó kis vezetői riportok kerekednek év elején, hiszen „bevállaltad”. Hónapról-hónapra nagy munkával állítják elő az IT fejlesztésekhez tartozó FTE csökkenési riportokat, sok munkaórát töltve a riportinggal.

Haladva az évben előre és látva, hogy melyik IT fejlesztés és hogyan nem készül el, a mínusz FTE számok év végére részben, egészben mégis megvalósulnak az esetek többségében. Persze fennállhat az az eset is, amikor az IT minden kérést megvalósít, viszont a vágyott létszám-karcsúsítás mégsem érkezik el. Most akkor ez hogyan is van???

Úgy van, hogy nem elegendő csupán az IT fejlesztések hatását vizsgálni, ha hatékonyabbak akarunk lenni, hanem egy csomó más erő is hat arra, hogy jobbak, hatékonyabbak legyünk. Ilyen például a folyamatok átszervezése, munkatársak oktatása / edukációja, szervezetfejlesztési változások. De ide sorolom a kulturális változások hatását, a vezetői „akaratot” is.

Ha ezt tudjuk, akkor miért gondoljuk azt, hogy csupán az IT fejlesztések mellé be tudunk írni mínusz FTE-ket? Miért nem tudunk komplexen, üzleti célok mentén gondolkodni? Miért nem gondoljuk még mindig azt, hogy az IT fejlesztés „csak” egy eszköz az üzleti céljaink megvalósításához? Miért csak a jéghegy csúcsát kaparásszuk?

Kedves Projektvezetők! Ha kaptok egy olyan feladatot, hogy IT fejlesztések mellé írjátok be az FTE csökkenési számokat, magyarázzátok el a vezetőknek, hogy ez nem így működik. Eredő hatás van, ami sok-sok eszköz együttes hatásából alakul ki. Bukjunk le a víz alá és nézzük meg a mélyben rejlő komplexitást, a jéghegy víz alatti részét is, mielőtt exceleket töltünk. Felelősségünk, hogy szóljunk a valóságról!

Borbényi Katalin, Év Projektmenedzsere Díj 1. helyezett, 2019.

Korábbi posztjainkat itt érheti el: