Hírek

PMSz Tonik - Oxigéndús bizalom

2024. január 25.

Bizalom van vagy nincs?

Szabad szemmel nem látható, mégis pontosan tudjuk és érezzük, hogy VAN vagy NINCS bizalom felénk vagy körülöttünk.

A bizalom megléte olyan, mint a levegő. Megszokjuk, hogy van, el is felejtkezünk róla, már-már természetessé válik. A bizalom hiányát már sokkal gyorsabban észrevesszük. Hiányában - hasonlóan a levegő hiányához - fojtogatóvá válik a légkör.

Ősbizalom/Ősfeltöltés

De vajon ki rendelkezik bizalommal? Mindenkinek van? Ki tud adni? Ki adjon elsőnek és mennyit? Csak az tud adni, akinek egyszer feltöltötték az „ősbizalom hátizsákját”?  Kiskanállal mérje vagy öntse azt számolatlanul? 

Emlékszem minden mozzanatára az első kerékpáros próbálkozásomnak. Édesapám fogta a kerékpár ülését mögöttem, stabilan tartotta ameddig felültem, majd elindultam a kerékpárral és ő jött mögöttem. Bár nem láttam – hiszen előre kellett figyelnem – de tudtam, hogy számíthatok rá, tartja a kerékpárt. Nekem nincs más dolgom, csak lendületbe hozni azt, és tudtam, hogy nem tudok elborulni. Közel 20 méter megtétele után azért hátra pillantottam és nyugtáztam, hogy igen még jön mögöttem. Bár már nem fogta a kerékpárt, de tudtam, hogy szükség esetén ott van. Ez pedig egyre magabiztosabbá tett…

Talán ilyen pillanatok azok, amelyek megtöltik azt a bizonyos „bizalomhátizsákot”. Amiből bőven tudunk adni, még olyanoknak is, akik üres hátizsákkal indulnak az életbe.

Megkopott / elhasználódott bizalom

A bizalmat adjuk, kapjuk, élünk vagy visszaélünk vele, mindennapi életünk része oly módon, hogy sokszor nem is gondolunk rá, csak használjuk. Időnként elhasználjuk. Van ugyan még, de nem olyan már, mint a projekt indulásakor volt. Vannak figyelmeztető jelek: kezdetben elég volt egy telefon, most egy írásos megerősítés is kell. Kezdetben olvasatlanul aláírta a szponzor a számára előkészített levelet, most el akarja olvasni és ez 3 napba telik neki. stb. Ha nem figyelünk fel időben az elhasználódott bizalomra, annak katasztrofális következményei lehetnek. Elfogyhat, mint a levegő.

Ideje frissíteni!

Ilyenkor érdemes szellőztetni, kitárni az ablakot, persze olyan helyen, ahol kintről friss levegő áramlik be. Hagyni kell, hogy kicserélődjön az elhasznált levegő, be kell engedni az oxigéndús friss bizalmat, ami megerősödött, bizalommal ismét feltöltött kapcsolatot és csapatot eredményez. 

Ha teheted menj, keress olyan helyet, ahol érdemes kirándulni, levegőzni, ahol nagykanállal kaphatod a friss bizalmat, megerősödhet újra az önbizalmad, amiből adhatsz ismét bőven a projektben a többieknek.

Mit eredményez?

A bizalmi kultúra egy projektben nagyságrenddel képes növelni az egyéni felelősségvállalást és a hatékonyságot. Képes szárnyakat adni, nekünk, kapcsolatainknak, projektjeinknek, szervezetünknek. BIZALOM az FRISS OXIGÉN

Kovács Endre           

Iratkozzon fel hírlevelünkre!