Hírek

PMSz Tonik - Nem elég érezni. Tenni is kell valamit!

2021. április 15.

A megérzések és az intuíció szerepe a projektvezetésben

A projektek vezetése során gyakran vertem a fejem a falba (utólag persze!), hogy miért nem léptem hamarabb egy ügyben, ha éreztem, hogy itt baj van vagy nincs elvarrva valami. Eltelt pár év, többször behorpadt a fejem. Azóta fejlődtem, és ha érzem, hogy valami nem oké, azonnal kérdezek, nyomozok, hogy biztosan tudjam, hogy minden rendben van az adott témával. Hívjátok bátran kontroll-mániának.

A projektvezetés nem varázslat, nem is jóslás, de mégsem szabad lebecsülni a projektvezetések során a belső megérzéseket, „súgásokat”. Nekem bejött, hogy hallgassak minden jelre, rezdülésre, intuícióra, ami keletkezik bennem.

Nem kell óriási dolgokra gondolni. Elég néha egy levél, egy telefon, hogy rákérdezzünk valamire. Ki fog derülni, hogy valóban nincs rend a téma körül. Pl. egy ingatlan kezelési, költözési kérdés, egy jutalék mérték tisztázása, egy tesztelési sztori... Ez persze néha azzal jár, hogy a projektvezető „már megint hülyeségeket kérdez”, de én ezt vállalom. Megtehetem. Meg akarom tenni. Vállalva azt, hogy nem fogok ettől okosabbnak tűnni néhány esetben.  Sőt! Viszont az érzés, amikor kiderül, hogy ezt nemcsak én, hanem (sajnos) más sem, a szakértők sem tudják… már megérte. A kérdések hatására jelentős feladatok oldódnak meg időben, csökkentve ezzel számos kockázatot és azok projektre gyakorolt negatív hatását.

Arra még sosem jöttem rá, hogy a szakértők valóban nem látják ezeket a gap-eket vagy szégyellik felvállalni, ezért nem szólnak? Vagy csak a plusz meló okoz gondot számukra és jobb elkerülni? Nem tudom. Ha valaki tudja, írja meg a választ pls!

Az intuíciók nem fogják kiváltani a projektvezetési módszertanokat, eszközöket, emberismeretet… Ezekkel kombinálva használjuk bátran spirituális(?), tapasztalaton alapuló képességeinket. Ne féljünk kérdezni és kiteregetni a megérzéseinket! Sokszor fog segíteni a cél elérése érdekében.

Borbényi Katalin, Év Projektmenedzsere Díj 1. helyezett, 2019.

Korábbi posztjainkat itt érheti el: